Wethouder Corine Bronsveld
Wethouder Corine Bronsveld (Foto: CW)

Passende ondersteuning waar nodig

‘De zorg voor het kind en de hulp die het kind nodig heeft staat voor ons voorop’, benadrukt wethouder Corine Bronsveld (CDA) in een recent verschenen raadsinformatiebrief (RIB) over de situatie betreffende het MVS Jeugdmodel.

Chrit Wilshaus

In een brief aan de drie Waterweggemeenten liet de Kinderombudsman medio vorige maand weten signalen te hebben ontvangen van ouders, die zich zorgen maken over de overgang van zorg. (Zie elders in deze krant). Volgens Bronsveld lijken die op de brieven die de gemeente rechtstreeks ontving en waarin ouders aangeven zich zorgen te maken over de nieuwe situatie en de continuïteit van zorg voor hun kind. De wethouder stelt die zorgen ‘heel goed’ te begrijpen en deze signalen serieus te nemen. ‘De signalen lijken zich te concentreren op het niet contracteren van een specifieke zorgaanbieder.’ In de RIB zegt het collegelid toe om de brief van de Kinderombudsman op korte termijn te zullen beantwoorden.

Tijdig

Vooruitlopend daarop merkt zij op dat bij het vaststellen van het Koersdocument MVS Jeugdmodel in 2020 dat het belang van het kind leidend was. ‘De intentie is dat iedereen om het kind heen aansluit op de leefwereld van het kind en passende ondersteuning en hulp biedt waar nodig.' Daarnaast wijst Bronsveld erop dat Mevis de opdracht heeft gekregen ervoor te zorgen dat er voor elk kind tijdig een passende oplossing komt. ‘De MVS-gemeenten hebben Rogplus gevraagd om samen met Mevis op korte termijn in gesprek te gaan met de ouders die zich zorgen maken.'

Persoonsgebonden budget

In de RIB schrijft de wethouder dat het nu aankomt op de daadwerkelijke uitvoering. ‘Mevis heeft individuele gesprekken met kinderen en hun ouders waarvan de beschikking binnenkort afloopt. Mevis koppelt aan elke jeugdige en/of ouder(s) een jeugdprofessional. Daarnaast is het voor ouders mogelijk om een persoonsgebonden budget aan te vragen om zelf zorg in te kopen bij een niet-gecontracteerde aanbieder. Dit is geborgd in de verordening jeugdhulp, die de gemeenteraden onlangs hebben vastgesteld.’ Bronsveld geeft aan signalen te hebben ontvangen dat jeugdigen en ouders onvoldoende worden gewezen op de mogelijkheid om een beschikking te ontvangen en eventueel bezwaar te maken. Alle wijkteammedewerkers zouden inmiddels door Mevis geïnstrueerd zijn om in de gesprekken met ouders te wijzen op de mogelijkheid van bezwaar maken.

Leefwereld van het kind

Met de invoering van het MVS Jeugdmodel beogen de drie Waterweggemeenten de hulp aan jeugdigen en gezinnen te verbeteren. Maar die verandering gaat niet zonder slag of stoot, weet de wethouder. De knelpunten die zich nu voordoen, wijzen daar ook op. De portefeuillehouder zegt dit zeer te betreuren en waar nodig verbeteringen voor te stellen.


Het MVS Jeugdmodel komt aan de orde in de commissievergadering van 14 maart en op 9 mei wordt er een thema-avond over gehouden.