Ook in Maassluis gaan nieuwe woningen gebouwd worden, zoals aan de PC Hooftlaan.
Ook in Maassluis gaan nieuwe woningen gebouwd worden, zoals aan de PC Hooftlaan. (Foto: )

Plan voor bouw 98.000 nieuwbouwwoningen in regio

‘Veel Nederlanders kunnen op dit moment geen passende woning vinden. Het is onze prioriteit te zorgen voor een woning voor iedereen, of je nu huurt of koopt.’

Chrit Wilshaus

Dat staat te lezen in het Coalitieakkoord 2021-2025, getiteld Omzien naar elkaar, vooruitkijken naar de toekomst, van dit kabinet. Wonen is een eerste levensbehoefte wordt daarin geconstateerd. De regering heeft zich ten doel gesteld het woningtekort terug te dringen. 

Tot en met 2030 zouden er daarom 900.000 nieuwe woningen gebouwd moeten worden; dat betekent 100.000 huizen per jaar. Tweederde daarvan zou betaalbaar moeten zijn en corporaties zouden daarvan de helft dienen te realiseren. 

Op basis van deze ambitie ziet het Rijk aanleiding voor overheidsregie bij de volkshuisvesting. Dat schrijft wethouder Sjoerd Kuiper (PvdA) in een raadsinformatiebrief (RIB).

Afspraken

In de brief staat verder dat aan alle betrokken partijen wordt gevraagd hun verantwoordelijkheden die horen bij de taken om voldoende betaalbare woningen te bouwen op zich te nemen. Daarvoor is een Realisatieagenda in het leven geroepen. ‘De ambitie is om in deze regio in totaal 98.000 woningen bij te bouwen. Voor Maassluis betekent dit dat het tot 2030 gaat om bruto 5021woningen (en netto 4379 woningen vanwege sloop van 642 woningen). 

Bestaande plannen

Ongeveer tweederde van het aantal te realiseren woningen komt in bestaande plannen. Het gaat daarbij om Wilgenrijk, de Kade, het Balkon, de Burgemeesterswijk en Sluispolder-West. Een derde van de plannen is nog in voorbereiding.’ En dan gaat het bijvoorbeeld om de op handen zijnde gebiedsontwikkeling langs de Hoekse Lijn (Station West, Kapelpolder en het Van Gelderen terrein). Besluitvorming over deze zogenoemde zachte plannen is nog in voorbereiding.

Niet alleen woningen

In de Realisatieagenda wordt onderkend dat het oplossen van kritische succesfactoren van wezenlijk belang is voor het kunnen waarmaken van de ambities, aldus Kuiper. Ook is volgens hem duidelijk dat de huidige economische situatie het behalen van de opgave sterk bemoeilijkt. En daarom zijn daar afspraken over gemaakt. ‘Het accent ligt in de agenda weliswaar op de bouwopgaven maar waar nodig wordt de verbinding gelegd met de bredere opgaven.' Het gaat trouwens niet alleen om het bouwen van woningen maar ook om het bouwen en versterken van de samenleving, rekening houdend met opgaven. Die hebben betrekking op zaken als: water en bodem, klimaat, werkgelegenheid, kansengelijkheid, bereikbaarheid, energie, natuurinclusiviteit en voorzieningen.

Eerste stap

Tot slot constateert wethouder Kuiper dat het duidelijk is dat met de ondertekening van de Regionale Realisatieagenda een eerste stap gezet wordt om de geformuleerde ambitie te kunnen waarmaken en de crisis op de woningmarkt aan te pakken en op te lossen.


(Lees meer op www.rodi.nl/maassluis).