De DCMR wil dit jaar onder meer de aanpak van milieucriminaliteit verbeteren.
De DCMR wil dit jaar onder meer de aanpak van milieucriminaliteit verbeteren. (Foto: CW)

Plan voor aanpak milieucriminaliteit

De DCMR wil de samenhang bij de aanpak van milieucriminaliteit verbeteren. Aanpak daarvan vereist afstemming met de gemeenten maar dient ook afgestemd te worden met andere organisaties die betrokken zijn bij deze aanpak. Zoals de politie.

Chrit Wilshaus

Dat stelt de milieudienst Rijnmond in zijn werkplan voor dit jaar, schrijft wethouder Denise Mulder (Maassluis Belang) in een advies van B en W. ‘Door onder meer gebruik te maken van elkaars expertises kan een effectieve inzet mogelijk worden gemaakt’, aldus de DCMR. Het programmaplan milieucriminaliteit bestaat uit drie onderdelen: voorkomen, opsporen & vervolgen en sanctioneren. ‘Aan elk van die drie pijlers zal dit jaar prioriteit worden gegeven. Een concreet voorbeeld van een van die mijlpalen is het samenstellen van een team Ketenrecherche binnen de afdeling Toezicht en Handhaving om de opsporing van milieucriminaliteit te versterken.’ Ook heeft de DCMR zich voorgenomen diverse disciplines intensiever met elkaar te laten samenwerken.

Een ander aandachtspunt in het programma is duurzaamheid. ‘Wettelijke ontwikkelingen op het gebied van energie en het DCMR-programma Energietransitie en Circulaire Economie zijn aanleiding de energiebesparing sneller te realiseren en mogelijk de transitie te versnellen. En wat doet de DCMR voor Maassluis? Dit jaar wordt door deze organisatie aan een aantal programma’s gewerkt die allemaal vallen onder de noemer Milieubeheer. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om: Verduurzaming industrie, Bestrijding milieucriminaliteit, Complexe bedrijfsdossiers en Stad en Haven. In het werkplan, wat vanaf de website van de gemeente gedownload kan worden, staat beschreven hoe de DCMR de voorgenomen plannen denkt uit te gaan voeren. Afgelopen dinsdagavond bracht een deel van de gemeenteraad een werkbezoek aan de DCMR in Schiedam en kregen daar te horen over de werkzaamheden van deze dienst.

Milieutaken

Voornoemd werkplan is door de DCMR in overleg met de gemeente Maassluis opgesteld. Daarin worden de te verwachten werkzaamheden (milieutaken) beschreven. Volgens de wethouder geeft het plan ‘richting aan de strategische doelen en ambities van de regio voor de komende vier jaar.' Daarbij gaat het onder meer over: vergunningen, handhaving en toezicht, bodem, lucht, geluid en externe veiligheid. Daarnaast zoomt het plan in op milieumeldingen van bewoners die zijn geregistreerd door de meldkamer. Het plan is begroot op bijna 500.000 euro. Volgens het advies passen deze kosten binnen de begroting. Maandelijks wordt de gemeente op de hoogte gehouden van de voortgang. Tevens ontvangt de gemeente elk trimester een schriftelijke verantwoording, plus nog een jaarlijkse eindrapportage. (Lees meer op www.rodi.nl/maassluis).