Bij de Opruimestafette hoort ook een glaskunstwerk. Links een docent van het Kastanjedal die het kreeg, daarnaast kunstenaar Hans Korving en wethouder Mulder.
Bij de Opruimestafette hoort ook een glaskunstwerk. Links een docent van het Kastanjedal die het kreeg, daarnaast kunstenaar Hans Korving en wethouder Mulder. (Foto: CW)

Opruimestafette Maassluis 2023 van start gegaan

“Wie ruimt altijd netjes zijn afval op? Een aantal vingers gaat de lucht in. “Wie heeft er nog nooit iets op straat gegooid?” Weer gaat een aantal vingers de lucht in maar wel minder.

Chrit Wilshaus

Wethouder Denise Mulder (Maassluis Belang) was gisterochtend heel even terug op haar school aan het Kastanjedal - en in haar vroegere rol van docent - om het startsein te geven van de Opruimestafette Maassluis 2023 die deze maand wordt gehouden. 

Try out

Dinsdag werd al een geslaagde try-out gehouden. En gisteren mochten de scholieren van de Revius MAVO echt aan de slag. “Ik vind het sowieso leuk dat de kinderen hieraan meedoen. Daardoor geven ze ook het voorbeeld voor de rest van onze inwoners en dat is heel belangrijk. Als we het ze  jong aan kunnen leren, hebben we daar heel veel aan, denk ik.”

Glaskunst

Alle scholen ontvangen een door glaskunstenaars Hans en Manja Korving van gerecycled glas vervaardigd kunstwerk, gefinancierd door de gemeente. (Net als de estafette trouwens). Een docent van de school kreeg het overhandigd door wethouder Mulder.

Duurzame Maassluizers

Het idee van de Opruimestafette is afkomstig van de Duurzame Maassluizers. Ate Tuitman, actie bij deze groep daarover: “Iemand bij ons riep: ‘Het zou leuk zijn als we iets met alle scholen zouden gaan doen.’ Dat hebben we verder met de gemeente, met Kettie diStefano, opgepakt. Paul van Deventer en ik hebben de organisatie op ons genomen.”


Gestart werd gisterochtend dus bij de Revius MAVO. Al zwerfvuil opruimend liepen de kinderen naar basisschool de Dijck om daar de opruimstokjes af te geven. Volgende week zijn deze school en IKC het Balkon dan aan de beurt en zo verder.


Samen nadenken over de toekomst van de stad

Een visie op de omgeving. Dat is, in een notendop, wat de Omgevingsvisie is. Het gaat daarbij om zaken die belangrijk gevonden worden (om te behouden). In deze visie worden allerlei belangen afgewogen die vaak verband houden met elkaar.

Chrit Wilshaus

Zoals maatschappelijke opgaven. Voorbeelden daarvan zijn leefbaarheid, bereikbaarheid en (circulaire) economie. Een thema-avond, afgelopen dinsdagavond, was gewijd aan de Omgevingsvisie. Daarbij werd onder meer stilgestaan hoe daar in Maassluis invulling aan gegeven gaat worden en hoe dat proces in zijn werk gaat. Aan de orde kwam ook de identiteit van Maassluis en hoe inwoners bij de Omgevingsvisie te betrekken (participatie).

Veel al vastgelegd

Net als bij het participatiebeleid wil wethouder Sjoerd Kuiper (PvdA) inbreng daarvoor ook ophalen in de stad. Verder verwees hij naar de in 2012 vastgestelde Structuurvisie waarin al veel is vastgelegd. Tevens wees het collegelid erop dat bij het bepalen van de Omgevingsvisie rekening gehouden moet worden met allerlei al gemaakte afspraken en vastgelegde plannen en dat het dus geen onbeschreven blad is. Net als de Structuurvisie biedt de Omgevingsvisie een blik in de toekomst.

Voor jong en oud

Na in grote lijnen geïnformeerd te zijn over de Omgevingsvisie mochten de raadsleden zelf in actie komen en aangeven wat hen aanspreekt aan Maassluis en waar zij trots op zijn als het om de identiteit van de stad gaat. Maar ook hoe zij denken dat de stad er in 2040 uitziet. Wat vooral gewaardeerd wordt aan Maassluis is de centrale ligging nabij grote steden en de kust. Maar bijvoorbeeld ook dat Maassluis een stad voor jong en oud is en een rijk verenigingsleven kent. Ook gaven raadsleden aan trots te zijn op het historisch stadshart, de historische haven en dito sleepboten. Vervolgens kon worden aangegeven wat gezien wordt als de drie belangrijkste opgaven voor Maassluis de komende decennia. Want, zo werd gesteld, er zullen keuzes gemaakt moeten worden wat wel en wat niet te doen. Daarover zullen ambtenaren, inwoners en het bestuur van de stad (college en raad) geraadpleegd worden.


Het is de bedoeling dit zo breed mogelijk op te halen. Nagedacht wordt nog over hoe jongeren erbij te betrekken. Tijdens de thema-avond werden daarvoor al wat suggesties gedaan.


Afgelopen dinsdagavond werd een interactieve thema-avond over de Omgevingsvisie gehouden. Erik de Ruiter plakt een papiertje op een poster met wat hij belangrijk vindt.