Bij de Dodenherdenking in Maassluis legde burgemeester Gregor Rensen en wethouder Corine Bronsveld namens de gemeente Maassluis een krans.
Bij de Dodenherdenking in Maassluis legde burgemeester Gregor Rensen en wethouder Corine Bronsveld namens de gemeente Maassluis een krans. (Foto: CW)

Dodenherdenking 2023 in Maassluis

Nieuws

“Het belangrijkste doel van deze herdenking is volgens mij bezinning. De Tweede Wereldoorlog moge de aanleiding vormen, van groter belang is het om bewustzijn te creëren over de wereld waarin we vandaag de dag leven en de wereld waar we met elkaar naar blijven streven.”

Chrit Wilshaus

Aldus burgemeester Gregor Rensen donderdag 4 mei bij de Dodenherdenking in Maassluis. Bij die gelegenheid heette hij aan het begin een aantal gasten apart welkom. Zoals Mark Shapiro uit de Verenigde Staten van Amerika, afstammeling van de Joodse Familie Van Gelderen. De drie leden van deze familie werden door de bezetter gedeporteerd en in oktober 1942 in Auschwitz vermoord door vergassing. De eerste burger zei het zeer te waarderen dat Shapiro er was. Verder heette hij de vluchtelingen uit Oekraïne, Syrië en Jemen welkom “die onderdak en vrijheid hebben gevonden in Maassluis en in onze stad veilig kunnen zijn. Bedankt dat jullie gekomen zijn om ons te vergezellen bij deze herdenking.”

In vluchtelingenkampen

“De wereld van vandaag is helaas nog steeds vol met oorlog; niet alleen in Oekraïne. Op meerdere plekken op deze aardbol vallen dagelijks vele slachtoffers als gevolg van oorlogsgeweld. Vaak gaat het om veel meer onschuldige burgers dan om soldaten. En op andere plekken in de wereld worden mensen verdreven uit hun woningen en gedwongen te vluchten; miljoenen kinderen groeien op dit moment op in vluchtelingenkampen zonder voldoende voorzieningen. En in menig land in de wereld zijn vrijheid en democratie ver te zoeken of worden mensen vervolgd als ze opkomen voor hun opvatting of zich verzetten tegen ongelijkheid en discriminatie, of de voortdurende schending van hun rechten als mens en als burger. Nog steeds worden in delen van de wereld vele mensen vanwege hun godsdienst vermoord of gedwongen tot een ondergronds bestaan. We kunnen ons daarom zelfs de vraag stellen of onze wereld er in dit opzicht na de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog wel zoveel op vooruit is gegaan.”

Oppassen

“Ja, we hebben het in Nederland goed. We hebben vrijheid van meningsuiting en godsdienst, kunnen een beroep doen op onafhankelijke rechters, worden in onze mensenrechten gerespecteerd, hebben een sterke democratie en leven in een vrij land, waarin iedereen mag vinden wat hij of zij vindt en waar je kritiek mag hebben op wat je niet bevalt. We moeten wel oppassen dat we niet tot ontzettend veel verdeeldheid raken. Maar al die voordelen maken ons tot een bevoorrecht land. Daar staan we zelden bij stil; we beschouwen het als een vanzelfsprekendheid maar dat is het zeker niet.”

Doorgaan

Onze bevoorrechte positie mag volgens Rensen geen reden zijn voor onverschilligheid van het kwaad elders in de wereld. “Want als we werkelijk overtuigd zijn van de waarde waarop onze eigen democratische samenleving is gevormd, als we werkelijk vanuit het diepst in ons hart geloven in de vrijheid van ieder individu om zijn eigen mening te hebben, zijn eigen godsdienst uit te oefenen en niet vervolgd of gediscrimineerd te worden vanwege geslacht, seksuele geaardheid of etnische afkomst, dan hebben we als Nederland nog steeds een belangrijke taak in de wereld. We zullen daarom moeten doorgaan met onrecht bestrijden, ongelijkheid beslechten en onderdrukking bevechten. Omdat wij willen voorkomen dat mensen elders in de wereld moet doormaken wat ons tussen 1940 en 1945 is overkomen. We moeten ons blijven bezinnen op de waarde die ten grondslag liggen aan onze democratie, want ook onze democratie, ook ons leven in vrijheid, is kwetsbaar.”

Alles aan doen

“Daarnaast moeten we ons realiseren welke rol en verantwoordelijkheid we hebben ten opzichte van elkaar en ten opzichte van de medemensen in de wereld. Herdenken is daarom omwille van de toekomst land. Nooit mogen we vergeten wat het is om in oorlog te leven. We moeten er alles aan doen om te voorkomen dat we opnieuw in zo’n situatie terecht komen. En op 4 mei realiseren we ons dat voorkomen van oorlog een opgave van ons allemaal is. Gezamenlijk moeten we staan voor waarden van vrijheid, gerechtigheid en democratie. Niet alleen vandaag en niet alleen in Maassluis maar het hele jaar door en overal, nu en in de toekomst.”