Bij de herdenking op 4 mei legden ook Oekraïners die in de Vliet wonen bloemen.
Bij de herdenking op 4 mei legden ook Oekraïners die in de Vliet wonen bloemen. (Foto: CW)

‘Maassluis heeft diep geleden in de Tweede Wereldoorlog’

Nieuws

Bij de Dodenherdenking op 4 mei legden ook in Maassluis wonende vluchtelingen uit Oekraïne, Syrië en Jemen bloemen bij het oorlogsmonument. Het thema dit jaar was Leven in oorlog. Een volgens burgemeester Gregor Rensen behoorlijk abstract thema voor jonge mensen die nooit een oorlog meemaakten.

Chrit Wilshaus

“We hebben immers in ons land sinds 1945 geen oorlog meer gekend. De mensen die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt zijn overleden of op zeer gevorderde leeftijd geraakt. Oorlog leek een ver-van-ons-bedshow en oorlog leek iets voor andere werelddelen. Tot voor kort. Want de oorlog in Oekraïne, die ruim veertien maanden geleden begon, aan de grens van Europa, heeft ons voorstellingsvermogen over wat oorlog is opnieuw tot leven gewekt.” De vluchtelinge, bijvoorbeeld de Oekraïners die er vorige week donderdag bij waren, kunnen helaas wel meepraten over hoe het is om in een land in oorlog te leven. Opnieuw burgemeester Rensen: “De brutale schending van de grens van een autonoom, onafhankelijk land, de bombardementen die willekeurige burgers doodden en gebouwen, steden en dorpen verwoesten. De deportatie van inwoners, zelfs weeskinderen, naar gebieden in Rusland. De onderdrukking en rechteloosheid, de democratische vrijheden die opzij worden gezet. De etnificering van het onderwijs en van publieke functies. Miljoenen Oekraïners hebben moeten vluchten, alles achterlatend wat ze hebben opgebouwd. Het zijn beelden en berichten die ons al meer dan een jaar dagelijks bereiken. Een oorlog waar we ook in Maassluis mee te maken hebben gekregen doordat meer dan honderd vluchtelingen uit Oekraïne, Syrië en Jemen hun toevlucht tot onze stad hebben gezocht en ontvangen. Maassluis heeft deze mensen gastvrij opgenomen en biedt hun de veiligheid en vrijheid die ze in hun eigen stad en land niet meer hadden.”

Boezeman

“Maar met die actuele, gruwelijke beelden van oorlog zo dichtbij ervaren we des te meer het belang van deze 4 mei herdenking en de viering van Bevrijdingsdag. Met de herdenking van de slachtoffers op 4 mei sluiten we dan ook geen periode af maar richten we ons juist en misschien wel vooral op de toekomst. Dat klinkt misschien tegenstrijdig maar dat is het zeker niet. Want het denken gaat niet alleen over wat ons verleden is maar veel meer over het heden en de jaren die voor ons liggen. Ook Maassluis heeft diep geleden in de Tweede Wereldoorlog. Waarschijnlijk zelfs was de eerste verzetsman in Nederland die door toedoen van de bezetter werd gedood een Maassluizer, onze plaatsgenoot Sjaak Boezeman. In januari 1941 overleed hij als gevolg van de martelingen die hij moest ondergaan als lid van de Geuzengroep.”

Door represailleacties

Bij de Dodenherdenking worden jaarlijks de slachtoffers herdacht die vielen in de Tweede Wereldoorlog. “Maar ook de burgers en militairen die sinds het einde daarvan tot heden door oorlogshandelingen zijn omgekomen.” Tijdens de bezetting kwamen naar schatting 391 Maasluizers of anderen die een band hadden met Maassluis om het leven. “Bijvoorbeeld als militair, vanwege verzetsdaden, door ongelukken of omdat ze op het verkeerde moment op de verkeerde plaats waren, door represailleacties of vanwege hun Joodse afkomst. Het waren vaders en moeders, zonen en dochters, ooms en tantes, neven en nichten. Het waren onze vrienden, onze buren, onze verenigingsgenoten, onze collega’s. Mensen die ons na stonden en die deel waren van onze gemeenschap. Hun dood bezorgde niet alleen aan de nabestaanden maar ook aan de Maassluise samenleving als geheel veel leed.” 156 namen van hen zijn vereeuwigd op het Oorlogsmonument in het Prinses Julianaplantsoen.

Vluchtelingen uit Syrië en Jemen hebben bloemen bij het oorlogsmonument gelegd.