Neil Nevado bij het schip waarop hij ruim negen maanden werkte.
Neil Nevado bij het schip waarop hij ruim negen maanden werkte. (Foto: CW)

Neil werkte met veel plezier op de Lady Anne

Nieuws

Na ruim negen maanden op de Lady Anne in de buitenhaven te hebben gewerkt, is Neil Nevado voor een vakantie van drie maanden teruggekeerd naar zijn geboorteland de Filipijnen. Een paar dagen voor hij op het vliegtuig stapte, sprak deze krant met hem.

Chrit Wilshaus

Behalve medewerkers van het COA (Centraal orgaan Opvang Asielzoekers) en beveiligers werken er op de Lady Anne ook bemanningsleden. Een van hen is Neil. Hij hield zich bezig met het onderhoud aan boord van de noodopvang. “Ik ben een zeeman”, begint hij, “een lichtmatroos, noemen ze dat in het Nederland. In de Filipijnen heb ik mijn zeevaartdiploma gehaald. In de vijftien jaar dat ik nu actief ben als zeeman heb ik de hele wereld afgereisd. Zo was ik in Zuid-Amerika, de Verenigde Staten, Azië, Afrika en in Europa. Ook werkte ik op allerlei soorten schepen. De Lady Anne was het eerste rivierschip waarop ik actief was.” Neil is getrouwd en heeft drie kinderen: een dochter van elf en twee jongens van respectievelijk negen en acht jaar oud. Net als veel van zijn landsgenoten, waarvan er overigens veel in de scheepvaart werkzaam zijn, is Neil buiten de Filipijnen werkzaam. “Ik wilde in het begin vooral iets van de wereld zien”, verduidelijkt Neil zijn motivatie buiten de eilandengroep te gaan werken. “Maar sinds ik getrouwd ben en kinderen heb, zijn zij vooral de reden dat ik dat doe; ik werk vooral voor hun toekomst. Dat ze later een goede opleiding kunnen volgen. Bovendien verdien je in het buitenland meer dan in de Filipijnen.”

Trossen

De onderhoudswerkzaamheden die Neil uitvoerde, hadden vooral met veiligheid te maken. Zoals of alles nog goed is met de trossen waarmee het schip aan de bolders op de kaders zijn vastgemaakt. “Bijvoorbeeld kijk je dan of het schip niet te veel van de kant is gekomen. Maar ook hield ik mij bezig met het afvoeren van afval.” Maar ook voor kleine technische problemen konden de bewoners een beroep op Neil doen. En dat eigenlijk dag en nacht want Neil sliep ook aan boord in zijn eigen hut. “En ik at ook aan boord.” Desgevraagd vertelt Neil met iedereen aan boord van de Lady Anne een goed contact te hebben gehad. “Dat geldt zowel voor de andere bemanningsleden en natuurlijk ook voor de bewoners.” Voordat Neil in Maassluis kwam werken, was hij regelmatig met het containerschip waar hij toen op actief was in Rozenburg in dok. “Wij vervoerden vliegtuigonderdelen. Nederland heeft trouwens grote havens met reusachtige terminals. Zoals in Rotterdam.”

Filmpjes

In zijn vrije tijd mocht Neil er graag op zijn fiets op uit gaan. Op zijn Facebookpagina zijn verschillende filmpjes van hem te vinden die hij op zijn tochten maakte. “Bijvoorbeeld naar Hoek van Holland. Jullie hebben mooie, veilige, lange rechte fietspaden; het is echt een genot om daar overheen te rijden.” Over Maassluis is Neil trouwens ook erg te spreken. “Ik hou van Maassluis, het is een mooie, rustige plaats, waar in de zomer van alles te doen is.” Maar ook kijkt hij met genoegen terug op Sinterklaas en kerst wat hij hier meemaakte. “En het schip ligt bij de stad. Ook kun je er in de omgeving goed sporten.” Maar ook Nederland bevalt hem wel. “Het is hier allemaal georganiseerd. En jullie hebben prachtige bloemen.”

Terug 

Na zijn vakantie in de Filipijnen hoopt Neil weer terug te keren op de Lady Anne, waar hij het dus erg naar zijn zin heeft gehad. Ondertussen zet een landgenoot van Neil zijn werk voort aan boord van het schip dat inmiddels deel is gaan uitmaken van het beeld van de stad.