De Elbe op het laatste stukje van zijn reis terug naar zijn vaste ligplaats in Maassluis.
De Elbe op het laatste stukje van zijn reis terug naar zijn vaste ligplaats in Maassluis. (Foto: CW)

‘Ik vind het iedere keer een mega-ervaring om mee te gaan’

Nieuws

In de mist, waarbij het zicht niet verder reikte dan de boeg, keerde de Elbe afgelopen dinsdag weer in Maassluis terug na een verblijf in Hamburg op de Hafengeburtstage (5 tot 7 mei). Een maritiem evenement wat jaarlijks meer dan 1,1 miljoen bezoekers trekt.

Chrit Wilshaus

Deze keer waren er 30 opvarenden aan boord: 21 bemanningsleden en negen passagiers. Onder hen bevond zich ook Siegfried Wolf uit Mannheim. Om mee te kunnen met de Elbe naar Hamburg reed hij eerst naar Maassluis, een afstand van ongeveer 520 kilometer. Overigens bedraagt de afstand tussen zijn woonplaats en Hamburg ruim 565 kilometer. “In 2017 ben ik voor de eerste keer meegevaren”, vertelt Wolf. Vrienden van hem in Mannheim informeerden Wolf over de Elbe. “Met uitzondering van de coronapandemie ben ik sinds 2017 ieder jaar mee geweest.” Dat betekent dus dat hij iets heeft met de Elbe? “Ten eerste is het een geweldig schip wat schitterend om te zien is. Verder is de bemanning geweldig en is de sfeer aan boord goed; er heerst een prettige atmosfeer. Maar ook het eten is perfect. Kortom: alles is picobello. Ik vind het ieder keer een mega-ervaring om mee te gaan. Bovendien is de historie van het schip erg interessant.” Volgens Wolf is de Elbe echt een publiekstrekker op de Hafengeburtstage. Als hem gevraagd zou worden te kiezen tussen mee met een Aida-cruiseschip of met de Elbe was die keuze volgens hem zo gemaakt. “Dan zou ik uiteraard voor de Elbe gaan!” Maar meer van zijn landgenoten zijn volgens Wolf enthousiast over het Maassluise varend erfgoed. Zo verzekerde iemand hem dat het geluid van de Elbe-motor van hem als muziek in de oren klonk en de geur van de olie hem aan parfum deed denken! “Als je eenmaal verslingerd bent aan de scheepvaart, ben je dat voor altijd.” Wolf mag om die reden graag naar Rotterdam komen. Maar ook Maassluis vindt hij “een geweldige stad”, die hij voor de Elbe in zijn leven kwam nog niet kende. “Volgens mij is de Elbe ook een belangrijke ambassadeur voor de stad.”

Grandioos

Behalve negen passagiers die meekonden, stonden er volgens Roger van der Kraan, die walkapitein van de Elbe is, nog veertig belangstellenden op een wachtlijst. De heen- en terugreis verliepen goed, vertelt hij desgevraagd. “We hebben onderweg al het weer gehad wat je maar kunt bedenken.” Op reis met de Elbe gaan, betekent een grondige voorbereiding en veel papierwerk. “Zo moet je bijvoorbeeld altijd een gezondheidsverklaring invullen van alle opvarenden. Dat is om aan te tonen dat er geen besmettelijke ziektes aan boord rondwaren. En verder kregen we in Duitsland inspectie aan boord; die willen dan echt alles weten. Tot aan waar we het frituurvet laten en of we dat dan konden aantonen door het stempel te tonen dat we bij het inleveren hadden gekregen. Maar dat hoort er allemaal bij. Het verblijf in Hamburg was in ieder geval weer grandioos voor ons; de Duitsers vinden het ieder jaar fantastisch als we komen; zij houden nog veel meer van maritiem erfgoed dan wij.” In totaal maakte de Elbe zeven vaartochten tijdens haar verblijf in Hamburg. Daarnaast konden geïnteresseerden het schip bezoeken. Dat deed ook een Duitse televisieploeg.

Spectaculairder

De Wereldhavendagen in Rotterdam zijn volgens Roger “hartstikke leuk” maar Hamburg is volgens hem “drie keer spectaculairder.” Zo beginnen de Hafengeburtstage met een startparade met meer dan 80 schepen. “Dat trekt honderdduizenden kijkers. Maar ook de slotparade trekt altijd veel publiek. In Rotterdam hijsen ze de vlag ten teken dat het is begonnen.”