Mark Shapiro afgelopen zaterdag samen met zijn neef Louis Polack op een terras op de Markt in Maassluis.
Mark Shapiro afgelopen zaterdag samen met zijn neef Louis Polack op een terras op de Markt in Maassluis. (Foto: CW)

Mark Shapiro komt graag naar de stad van zijn voorouders

Mark Shapiro zit vorige week zaterdag samen met zijn neef Louis Polack op een bankje voor de ijssalon op de Markt te wachten op uw verslaggever. Als hij aankomt op het afgesproken tijdstip, zijn ze in gesprek met een voorbijganger. Onderwerp van gesprek zijn hun voorouders die in de huidige ijssalon tot 1942 een slagerij dreven.

Chrit Wilshaus

Niet veel later zitten we op het naastgelegen terras voor een interview met deze krant. Mark Shapiro denkt dat het de zevende keer sinds 2000 is dat hij in Maassluis verblijft. “De laatste keer was vlak voor het begin van de coronapandemie, drie jaar geleden.” Op 26 januari van dat jaar is hij aanwezig op de Markt, waar stil wordt gestaan bij de bevrijding van vernietigingskamp Auschwitz op 27 januari 1945 door het Russische Rode Leger. Op dat moment 75 jaar geleden. Bij de bijeenkomst worden de tijdens de oorlog weggevoerde Joodse Families Colthof en Van Gelderen herdacht. Waar deze families tot hun deportatie wonen, respectievelijk Noordvliet 69 en Markt 1, plaatst de Duitse kunstenaar Gunter Demnig op 31 oktober 2014 Stolpersteine ter nagedachtenis aan hen.

In 2000

Mark Shapiro, is vernoemd naar Mozes Joseph van Gelderen zijn, de vader van zijn naamgenoot die op het adres Markt 1 woont en een slagerij heeft tot hij samen met zijn vrouw en dochter door de bezetter in 1942 wordt weggevoerd. Zelf is Mark Shapiro in Amerika geboren in 1952. Als kind hoort hij het verhaal van zijn familie in Nederland en specifiek dat van zijn familie in Maassluis. In 1973 komt Mark Shapiro voor de eerst naar ons land. Maassluis bezoekt hij voor de eerste keer in 2000. Een paar maanden voor de inval van de Duitsers in Nederland bezoekt zijn grootvader Nederland en Maassluis om er bij zijn broers en zusters op aan te dringen naar Amerika te vluchten, “Een zus van hem woont op dat moment al in New York.”

Belangrijk

Afgelopen Dodenherdenking is Mark Shapiro opnieuw in Maassluis. De stad en zijn voorouders blijven hem trekken. Ook heeft hij Maassluis in zijn hart gesloten. Vooral hoe de stad de nagedachtenis aan het verleden en zijn vermoorde Joodse familieleden leven houdt raken hem diep, vertel hij. “Ik ben heel dankbaar voor wat Maassluis voor ons heeft gedaan.” Ook voor zijn neef Louis Polack is het belangrijk om Mark Shapiro weer te zien. Om begrijpelijke redenen emotioneert hem dat ook als hij vertelt waarom dat zo belangrijk voor hem is.


Lees meer op www.rodi.nl/maassluis.