Maassluis moet (meer) verduurzamen

Chrit Wilshaus

De ambities die de gemeente heeft met duurzaamheid zijn te laag. Dat oordeel velde Jesse de Jong (D66) dinsdagavond in de raad waar werd gedebatteerd over het Duurzaamheidsplan 2030.

De Jong stelde verder dat duurzaamheid een te lage prioriteit krijgt van het college. Samen met GroenLinks en Leefbaar Maessluys had D66 een debat aangevraagd over het plan. Ook Raoul Kleijwegt (GroenLinks) vond dat het ambitieniveau omhoog moet en drong erop aan de verplichte vergunning voor het plaatsen van zonnepanelen op daken van panden in de binnenstad af te schaffen. En op de dijk zou er volgens GroenLinks genoeg ruimte zijn voor een windmolen. “Dat zet pas echt zoden aan de dijk.” Jurre van de Merwe (Leefbaar Maessluys) wilde van wethouder Denise Mulder (Maassluis Belang) zekerheid dat op Maassluis’ grondgebied geen windturbine komt te staan. Maar echte garanties kreeg hij niet van haar. Ook Klarie Oosterman (ChristenUnie) was kritisch. Zo concludeerde zij dat de gestelde doelen op deze manier niet gehaald zullen worden en moet het college met betere alternatieven komen. Jan van den Hoek (Forum voor Maassluis) oordeelde dat de plannen te hoog gegrepen zijn en merkte op voorstander te zijn van het betrekken van burgers bij het Duurzaamheidsplan.
Samen met ChristenUnie en GroenLinks diende D66 een amendement in met als doel te kiezen voor een hoger ambitieniveau wat de te behalen doelen betreft en daarvoor in 2023 en 2024 extra geld beschikbaar te stellen. Verder dienden GroenLinks en D66 een motie in waarin gesteld werd dat het onverantwoord is om de doelen voor klimaatneutraliteit af te zwakken en dat Maassluis ernaar moet blijven streven om in 2040 CO2-neutraal te zijn. Zowel het amendement als de motie werden verworpen. Martin Boekestijn (CDA) stelde dat duurzaamheid eigenlijk geen geld kost maar op den duur juist geld oplevert. En dat is volgens hem goed nieuws voor komende generaties. Monique Keus (Maassluis Belang) merkte in haar maidenspeech nuchter op dat "je ergens moet beginnen.” Volgens haar zou het goed zijn om gelijk met niveau twee (het hoogste niveau) te beginnen. Toen De Jong haar wilde interrumperen, wees zij hem er vriendelijk doch beslist op dat dit bij een maidenspeech niet mag en vervolgde onverstoorbaar haar betoog. Iris Vrolijks (PvdA) merkte op dat een integrale visie om een integrale aanpak vraagt, dat de doelen wel realistisch moeten zijn en het ook belangrijk is om bewoners erbij te betrekken. Richard Scherpenzeel vond dat de plannen "haalbaar, betaalbare en behapbaar” moeten zijn. Hans van der Burg (VSP) stelde dat Maassluis een duurzame stad moet worden. (Lees meer op www.rodi.nl/maassluis).