Kick off van eerdere editie van Maand van de Ontmoeting.
Kick off van eerdere editie van Maand van de Ontmoeting. (Foto: Ada van der Wel)

Activiteiten #SamenzijnwijMaassluis voortgezet en uitgebreid

Het tegengaan van eenzaamheid, het bevorderen van integratie en aandacht voor diversiteit. Dat is waar het in het kort om gaat bij #SamenzijnwijMaassluis. 

Chrit Wilshaus

Bij #SamenzijnwijMaassluis zijn diverse verenigingen, organisaties en ondernemers betrokken. Zij werken gezamenlijk aan het doel om de onderlinge verbondenheid van de inwoners en dus de sociale cohesie in de stad te versterken.

Ontmoeting

Het programma #SamenzijnwijMaassluis vormt de basis voor de aanpak van eenzaamheid. Zo werd in de meivakantie een Doe-Meemarkt georganiseerd en in oktober was de Maand van de Ontmoeting. Die sloot aan op de landelijke Week tegen Eenzaamheid. Omdat er zoveel activiteitenaanbod was vorig jaar, werd ervoor gekozen om een maand lang extra aandacht te geven aan ontmoeting.

Lady Anne

Zo’n 50 straten deden mee met Burendag. Op verzoek en een opdracht van Maasdelta is Stichting Present toegevoegd aan het uitvoerend team van Wijk op Maat. Verder is in Sluispolder-Oost een bewonersavond gehouden. Daaruit is een klankbordgroep voortgekomen van ongeveer twintig bewoners. Daarmee zijn vier gesprekken geweest om gezamenlijk tot een wijkuitvoeringsplan voor de komende twee jaar te komen. Daarnaast konden belangstellenden een kijkje nemen op de Lady Anne. Tevens was wie dat wilde welkom op de Open Dag in de voormalige Vliet die nu onder meer als opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen dienstdoet. Tot slot: tijdens de zomervakantie werd ook dit jaar weer zes zondagen lang Kids Olympics georganiseerd. Kinderen beleefden er veel plezier aan.

Stimuleren

In hun brief gaan Bronsveld en Kuiper verder in op de plannen met #SamenzijnwijMaassluis voor 2023. Allereerst zal in de eerste helft van dit jaar de website worden vernieuwd en toegankelijker gemaakt. Verder wordt de ansichtkaartenactie vanwege het grote succes vervolgd. Ook schrijven de wethouders bewonerscommissies en andere organisaties te willen blijven stimuleren en ondersteunen om in hun complex of in hun omgeving voor hun doelgroep een momentje van aandacht te creëren. Volgens beide portefeuillehouders dragen organisaties en verenigingen bij aan een sociale basis in de stad waar iedereen aan kan en mag deelnemen. Ook gaat ingezet worden op ontmoeting, wat overal zou kunnen in de stad. Zo worden ook dit jaar weer de Doe-Meemarkt en de Maand van de Ontmoeting georganiseerd.

De afgelopen jaren is #SamenzijnwijMaassluis een begrip geworden in de stad. Naast de genoemde activiteiten zijn er meer acties en activiteiten georganiseerd. Het brede pakket draagt volgens Bronsveld en Kuiper bij aan verbinding tussen inwoners en organisaties, gaat eenzaamheid tegen en maakt het samen wonen en leven in de stad een beetje aangenamer. ‘Met elkaar zijn we samen betrokken en maken we het verschil.’
(Lees meer op
www.rodi.nl/maassluis).