Wethouder Sjoerd Kuiper en Nico Foppen van CNV Overheid met een kopie van de verstuurde brief.
Wethouder Sjoerd Kuiper en Nico Foppen van CNV Overheid met een kopie van de verstuurde brief. (Foto: CW)

Actie voor meer loon in de sociale werkvoorziening

Nieuws

Werknemers van Stroomopwaarts hebben afgelopen maandag onder andere in Maassluis van 12:00 tot 14:00 uur het werk neergelegd om daarmee aandacht te vragen voor hun nijpende financiële situatie.

Chrit Wilshaus

De werkonderbreking was georganiseerd door de vakbonden CNV en FNV in samenspraak met participatiebedrijf Stroomopwaarts. De bonden stellen zich grote zorgen te maken over de toekomst van de sociale werkbedrijven en over de ongeveer 100.000 mensen die daarin werkzaam zijn. De eis is een stijging van de lonen met 10,15 procent. Dit om de koopkracht van alle werknemers op peil te houden en te voorkomen dat zij niet in de problemen komen. Om de loonsverhoging mogelijk te maken, is het zaak dat de CAO’s Sociale Werkvoorziening en Aan de slag, die respectievelijk nog tot eind dit jaar en eind 2025 gelden, worden opengebroken. Dat werkgever Stroomopwaarts de werkonderbreking mogelijk maakte, toont volgens Nico Foppen, bestuurder Arbeidsvoorwaarden bij CNV Overheid, aan dat ook Stroomopwaarts ziet hoe medewerkers van de sociale werkvoorziening (SW) ermee te maken hebben dat alles duurder wordt maar zij er totnogtoe geen geld bijkregen. “Dat is heel onbevredigend. Daarom zijn er heel veel werkgevers die solidair zijn met de vakbonden.”

Eigenlijk

“In 2015 is de SW gesloten”, gaat Foppen verder. “De nieuwe instroom verloopt sinds die tijd volgens de Participatiewet. Lange tijd was er echter niets geregeld maar nu is er de CAO Aan de slag voor. Dat is een sobere cao. Eigenlijk is het de bedoeling dat mensen zoveel als mogelijk een overstap maken naar regulier werk. Dat werkt soms wel en soms niet. Mensen met een arbeidsbeperking zullen we altijd houden. Het is niets anders dan fatsoenlijk dat deze mensen zinvol werk kunnen doen en in hun eigen bestaan kunnen voorzien.” Foppen zegt goede hoop te hebben dat het gaat lukken de CAO’s aan te passen. Verder wijst hij erop dat er op 7 juni een grote landelijke manifestatie wordt gehouden. “Dus zijn we nog volop aan het knokken om dit voor elkaar te krijgen. Totnogtoe werd er nog niet gebogen maar we zullen zien wat er daarna gaat gebeuren.”

Net zoveel

Volgens Foppen zorgt de overspannen arbeidsmarkt sowieso voor problemen, waardoor mensen elders makkelijker aan een baan kunnen komen. “Daarnaast moet er gewoon voor deze mensen iets geregeld worden. Het kan niet blijven zoals het nu is. Mensen die het wettelijk minimumloon verdienen, hebben er iets bij gekregen maar alle hogere salarissen zijn niet evenredig meegegroeid. Met als gevolg dat iemand die al twintig jaar dit werk doet, net zoveel verdient als iemand die drie weken geleden begonnen is. Kortom: het loongebouw loopt onder water. Hier hebben ze dan gelukkig de reiskostenvergoeding van 0,10 naar 0,21 eurocent per kilometer verhoogd maar dat is (nog) niet overal gebeurd. Daar moeten mensen geld meenemen om op hun werk te kunnen komen; dat kan nooit de bedoeling zijn.”

Verhalen

Directeur Stroomopwaarts Nicole van der Wekken liet afgelopen maandagmiddag weten vierkant achter de actie te staan. “We vinden het heel belangrijk dat de CAO wordt opengebroken; de kosten zijn zo gestegen, dus is het ook belangrijk dat er in de CAO iets mee gebeurd.” Volgens Van der Wekken omdat mensen in de financiële problemen komen. “Ik krijg die verhalen ook te horen; mensen merken dat de prijzen, bijvoorbeeld aan de pomp of van boodschappen, enorm zijn gestegen. Het minimumloon is wel gestegen maar als je net iets meer verdient, heb je er niks bij gekregen. Daarnaast hebben deze mensen vaak ook te maken met bijkomende kosten. Bijvoorbeeld voor medicijnen. Als je dan aan de onderkant van het loongebouw zit, hakt een inflatie van vijftien procent er flink in.”

Fatsoenlijke loonstijging

Volgens wethouder Sjoerd Kuiper (PvdA) is het belangrijk en hard nodig dat SW’ers er meer geld bij krijgen om de gestegen prijzen van onder meer boodschappen en energie als gevolg van de inflatie te kunnen blijven betalen. “Want zoals het nu is, kunnen mensen maar moeilijk rondkomen of komen ze daardoor zelfs in de schulden terecht. Je wil dat mensen een fatsoenlijke loonstijging meemaken en niet alleen de ambtenaren binnen onze organisatie. Uiteindelijk zoeken wij via de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten, red,) en armoedeminister Carola Schouten naar een manier om de CAO voor deze mensen te verbeteren.” Dat geld moet van het kabinet komen om vervolgens via de VNG verder verdeeld te worden. Kuiper: “Maar het Rijk moet dus ook over de brug komen; uit de gemeentekas hebben wij er totnogtoe voor gezorgd dat de reiskostenvergoeding voor het woon-, werkverkeer omhoogging. Ook is het niet goed dat de kwetsbaarste mensen het opeens met de helft moeten doen. Deze werkonderbreking was dus een belangrijk signaal.”

In de sociale werkvoorziening-bedrijven werken mensen die door een lichamelijke, psychische of verstandelijke handicap niet onder normale omstandigheden kunnen werken. Het gaat ook om mensen die niet zelfstandig het minimumloon kunnen verdienen. Of die met behulp van subsidie werken in een veilige, aangepaste omgeving. Dat laatste wordt beschutwerken genoemd.
Maandag stuurden de vakbonden CNV en FNV een brief aan minister Schouten en de VNG waarin zij schrijven dat ze het belangrijk vinden dat er geld komt voor een structurele loonsverhoging van werknemers in de SW.