Het was gezellig en druk op de Dag van de Zeesleepvaart vorige week zaterdag.
Het was gezellig en druk op de Dag van de Zeesleepvaart vorige week zaterdag. (Foto: CW)

Vaartochten in trek op Dag van de Zeesleepvaart

Nieuws

Met het losgooien van de trossen van de Steenbank opende wethouder Sjoerd Kuiper (PvdA) - zoon van een loods overigens - geflankeerd door zijn mede-collegeleden Sjef Evers (VVD) en Corine Bronsveld (CDA), vorige week zaterdag de Dag van de Zeesleepvaart.

Chrit Wilshaus

Deze dag vormde tevens de start van het nieuwe vaarseizoen. Tot en met 14 oktober kunnen liefhebbers iedere zaterdag meevaren met een aantal historische schepen. Zoals de Steenbank, de Botlek, de Tonijn of de Bruinvisch. Ook de Furie en Elbe zijn opgenomen in het vaarprogramma. Evenals trekschuit de Goude Leeuwin. Liefhebbers van het maritieme gebeuren, konden vorige week zaterdag hun hart ophalen. Dat kon aan boord van een schip maar ook op de kade was van alles te beleven voor jong en oud(er). Zo waren er kraampjes van de Hudson, de Historische Vereniging Maassluis en van Ervaar Maassluis. Bij die laatste stand was onder meer een groot model van de Furie te bewonderen. 


Op de Dag van de Zeesleepvaart was ook dit model van de Furie te bewonderen. - CW

Verder trad shantykoor Die Maeze Sanghers twee keer op en konden kinderen zich vermaken op twee springkussens. Een daarvan was in de vorm van een schip en deinde soms heen en weer alsof het zich op open zee begaf. Daarnaast was Loods M geopend en konden belangstellenden zich bij een rondleiding laten informeren over de plannen met dit pand.

Promotie

Stichting Promotie Maassluis, beter bekend als Ervaar Maassluis, verzorgde de promotie van deze dag plus de kaartverkoop van de vaartochten. Bij de Elbe moest een mevrouw teleurgesteld worden; ze wist niet dat ze een kaartje had moeten reserveren als ze mee wilde. “Het was allemaal heel erg snel uitverkocht, dus het leeft heel erg”, concludeerde voorzitter Ervaar Maassluis Arnold Keijzer. “En wat de promotie betreft, we hebben ook een campagne bij RTV Rijnmond lopen en langs de A20 richting Beneluxtunnel staan billboards over de vaartochten.” Behalve op Maassluizers richt het vaarprogramma zich ook op belangstellenden van buiten de stad. “Het is natuurlijk heel handig als mensen Maassluis bezoeken in het kader van het varen maar ook om hier bijvoorbeeld te wandelen, te fietsen en de binnenstad te bezoeken.”

Vrijwilligers

“Vorig jaar zijn we hiermee begonnen”, aldus wethouder Kuiper. “Je ziet ook dat het steeds meer mensen trekt. En op zo’n prachtige dag als vandaag is het natuurlijk geweldig om dat met elkaar te vieren. Dit is, wil ik wel benadrukken, mede mogelijk gemaakt door heel veel vrijwilligers, dankzij wie al deze schepen kunnen varen. Over het algemeen steken zij daar in hun vrije tijd heel veel tijd in. Bovendien sluit dit naadloos aan bij het idee om Maassluis op de kaart te zetten; ons maritiem verleden is toch wel ons uniek selling point.”

De Dag van de Zeesleepvaart werd georganiseerd door Stichting Maassluis Maritiem en Stichting Sleepboothaven Maassluis.