Raadsleden kregen bij een thema-avond op locatie een rondleiding door het pand Govert van WIjnkade 44.
Raadsleden kregen bij een thema-avond op locatie een rondleiding door het pand Govert van WIjnkade 44. (Foto: CW)

Living Lab wordt Loods M met vele gezichten

Nieuws

Zowel de twee musea in de stad als ook de Historische Vereniging Maassluis (HVM) staan achter het ‘museale concept’ van Loods M, voorheen Living Lab genaamd.

Chrit Wilshaus

Dat werd vorige week gesteld bij een thema-avond, gehouden in het voormalige aan de Govert van Wijnkade 44 gelegen pakhuis, wat vorig jaar door de gemeente werd gekocht voor ruim 1,7 miljoen euro. Uitgangspunt zou zijn dat “de drie identiteiten” door met elkaar samen te werken worden versterkt. Hoe dat vorm gaat krijgen, werd niet verteld. Reden daarvan is dat dit nog gedeeld moet worden met de achterban (Lees: de vrijwilligers van Museum Maassluis, Nationaal Sleepvaartmuseum en HVM). Wel viel te horen dat “het de jeugd veel meer zal trekken.” Ook viel het woord experience. In de vertoonde introductiefilm werd trouwens gesproken over het Museum van de Toekomst, om vervolgens gelijk te spreken over de maquette van Maassluis in 1614. Back to the future, zullen we maar zeggen. Eind juni zou er meer duidelijk moeten worden over wat er is afgesproken over het museale concept.

Allemaal impressies

De naamsverandering van Living Lab naar Loods M heeft te maken met het feit dat deze nieuwe naam de lading meer dekt. Immers, de M kan staan voor Maassluis, maar ook voor Museum of Maritiem. Op dit moment zouden met zestien bedrijven (in de omgeving) overeenkomst zijn gesloten om samen te werken in en bij Loods M. Het pand beslaat overigens een oppervlakte van ruim 1750 vierkante meter. Die hal is nu nog groot en leeg. Dat maakte dat de presentatie soms lastig te volgen was. Zoals bij een litanie in een kerk verstomde het gesprokene soms tot gemurmel. Aan het eind van de presentatie werd benadrukt: “Dit zijn allemaal impressies, een richting die we op kunnen.” Uiteindelijk moet Loods M zichzelf gaan bedruipen. Om alles, soms letterlijk, van de grond te kunnen krijgen is veel (subsidie)geld nodig. Maar in ons land schijnt dat ruimschoots voorhanden te zijn in oude sokken, linnenkasten en bij fondsen. Zo wordt gehoopt op een flinke bijdrage van het Fonds Schiedam, Vlaardingen en omstreken. Die omstreken zijn wij.

Luchtbatterij

Niet ontkend kan worden dat het enthousiaste verhaal dat bij de thema-avond verteld werd aanstekelijk werkte bij de aanwezige raadsleden. Was bij de presentatie al in grote lijnen verteld over wat Loods M moet gaan inhouden, bij de rondleiding daarna langs een aantal panelen over deelonderwerpen werd dat nog eens uitgebreider uit de doeken gedaan. Zo werd bijvoorbeeld verteld over de werking van een duurzame zeezout- en luchtbatterij en wat er allemaal mogelijk is in de Werkplaats van de Toekomst. Zoals de vestiging van historische scheepswerf Zorg en Vlijt.