Rietorchis op de Vlietlanden.
Rietorchis op de Vlietlanden. (Foto: Rene Koster - Natuurmonumenten)

Avondvaartocht langs de bloeiende Vlietlanden

De Vlietlanden bij Vlaardingen bloeien uitbundig in deze tijd van het jaar. Het is mogelijk om vrijdagavond 19 mei aan boord te stappen van de overdekte fluisterboot Andante en mee te varen met de vrijwillige boswachter van Natuurmonumenten door dit eeuwenoude natuurgebied van Midden-Delfland. De boswachter vertelt over de bloeiende natuur in het voorjaar en over het werk van een boswachter in dit gebied. Wellicht worden er nog wel grutto’s of een lepelaar gespot. 

De Vlietlanden is oer-Hollands. Het laagveengebied is nooit ingepolderd, ligt daarom hoger dan omliggende polders en bestaat uit uitgestrekte, stille rietlanden en natte graslanden. Natuur middenin de Randstad. Ieder jaar wordt het gras gemaaid en als hooi afgevoerd. Zo blijft de grond van het gebied voedselarm, waar de zeldzame bloemen juist van houden.

De bloeiende bloemen zijn niet alleen mooi, maar ze zijn van groot belang voor het natuurgebied. De bloemen zorgen er voor dat er veel bijen, kevertjes, vlinders en andere insecten op af komen. En die zijn dan weer voedsel voor de bedreigde weidevogels, zoals de grutto.

De vaartocht is vrijdag 19 mei van 19.00 tot 21.00 uur. De opstapplek is aan de Watersportweg 11 in Vlaardingen.

Aanmelden kan op www.natuurmonumenten.nl/vlietlanden.