Nieuwe pagina over Hulp bij geldzorgen op site gemeente

Hulp bij geldzorgen is de naam van een nieuwe pagina op de website van de gemeente Maassluis. Wie naar www.maassluis.nl/hulp-bij-geldzorgen gaat, vindt daarop informatie over welke hulp en ondersteuning er dan voorhanden is.

Chrit Wilshaus

In totaal gaat het om ongeveer dertig gemeentelijke of landelijke regelingen. Om het overzichtelijk te houden, is ervoor gekozen de hulp in elf categorieën te verdelen. Zoals Hulp voor kinderen en gezinnen en Hulp voor ondernemers. Door allerlei oorzaken kunnen mensen in de financiële problemen terechtkomen, weet wethouder Sjoerd Kuiper (PvdA). “Wat ik het ergste vind, is als mensen met geldzorgen geen gebruikmaken van de regelingen die er zijn en daardoor niet (meer) mee kunnen doen in de samenleving, of (nog meer) in de problemen raken.” Het collegelid zou het liefst van de daken willen roepen dat de speciale pagina online staat. De bekendheid met de beschikbare regelingen is volgens hem gelukkig nu al groot. “Zo bereiken we bijna alle kinderen in Maassluis die opgroeien in armoede. Dat vind ik zo belangrijk. Daarnaast worden mensen op allerlei manieren gewezen op de hulp die er is.”

Zoveel mogelijk

Voor sommige regelingen, zoals die van de belastingdienst, komen mensen automatisch in aanmerking. 

'Alleen moeten ze dan wel zelf actie ondernemen'

"Maassluizers die een bijstandsuitkering hebben, zijn bij ons bekend; die staan bij ons in het systeem”, gaat Kuiper verder. "Maar het gaat ons als gemeente juist om mensen met geldzorgen die nog geen gebruikmaken van deze regelingen, terwijl ze daar wel recht op hebben. Zo komen mensen die in deeltijd werken en een laag inkomen hebben soms voor hulp in aanmerking. Alleen moeten ze dan wel zelf actie ondernemen; wij mogen en kunnen ze niet zelf benaderen als gemeente. Daarom hoop ik dat zoveel mogelijk mensen die recht hebben op hulp daar een beroep op doen, zodat zij zo goed mogelijk mee kunnen (blijven) doen in de samenleving. Maar ook dat mensen met schulden, op tijd aan de bel trekken; er zijn professionals die kunnen helpen.” Volgens de portefeuillehouder is het daarbij vooral van belang dat wordt voorkomen dat problemen (nog) groter worden of zelfs uit de hand lopen.

Bij elkaar gezet

Vanuit de Hulp-bij-geldzorgenpagina komen bezoekers via links bij de bronnen daarvan uit. Volgens wethouder Kuiper is dat beter dan informatie van die sites over te tikken en op de site te zetten. "Want er zijn regelingen die veranderen of worden aangepast door het Rijk. Verder zijn er ook incidentele regelingen. We hadden al wel het een en ander maar dat is nu allemaal overzichtelijk bij elkaar gezet en toegankelijk gepresenteerd.”


Lees meer op www.rodi.nl/maassluis.