Dringend beroep niet langer beschikkingsvrij te werken

Defence For Children (DFC) en de Vereniging Jeugdrecht Advocaten Rotterdam (VJAR) hebben er in een brief bij burgemeester en wethouders van Maassluis op aangedrongen om de Verordening Jeugdhulp Maassluis 2023 aan te passen en niet langer beschikkingsvrij te werken. Volgens de briefschrijvers is dat namelijk in strijd met de Algemene wet bestuursrecht (Awb) en willen daar graag over in gesprek met de gemeente.

Chrit Wilshaus

Recent dienden Leefbaar Maessluys, Forum voor Maassluis een motie in met dezelfde strekking. Behalve de indieners kreeg die alleen de steun van de ChristenUnie. DFC en VJAR laten weten het zorgelijk te vinden dat jeugdigen en hun ouders die in de gemeente Maassluis jeugdhulp aanvragen als gevolg van de nieuwe werkwijze niet goed op de hoogte zijn van hun rechten. ‘Met als gevolg dat zij geen toegang tot laagdrempelige rechtsgang hebben en onvoldoende informatie krijgen over het recht om bezwaar te maken.’ Beide organisaties wijzen er ook op dat de gemeente volgens hen ook handelt in strijd met het VN-Kinderrechtenverdrag. Jeugdigen en hun ouders zouden steeds door de gemeente geïnformeerd moeten worden over de mogelijkheid om een beschikking jeugdhulp te ontvangen waartegen bezwaar en (daarna) beroep kan worden aangetekend.

Delegeren wettelijke bevoegdheden

Jeugdhulp, aldus beide organisaties, is volgens de Awb en de Jeugdwet een niet vrij toegankelijke voorziening, waarbij een beschikking moet worden afgegeven die voldoet aan de voorwaarde dat deze gemotiveerd, zorgvuldig en schriftelijk is en een bezwaarclausule bevat. 

Dit vergroot de kans dat zij zich niet gehoord voelen

Verder zou het delegeren van wettelijke bevoegdheden aan Mevis niet kunnen omdat dit een privaatrechtelijke rechtspersoon is. Door dat te doen, is de gemeente Maassluis in publiekrechtelijke zin niet meer verantwoordelijk voor de wettelijke jeugdhulptaak, aldus DFC en VJAR. ‘Daarbij komt dat de AWB niet geldt voor privaatrechtelijke rechtspersonen, dus de minimumeisen voor rechtsbescherming die in de aangewezen wet zijn opgenomen, kunnen niet terzijde worden geschoven.’

Rechtsbescherming

De toegang tot het recht over kwetsbare kinderen en gezinnen in de gemeente Maassluis is volgens de briefschrijvers onvoldoende gegarandeerd ‘nu de gemeente jeugdigen en hun ouders niet informeert over rechtsbescherming en de mogelijkheid van bezwaar en beroep. Dit vergroot tevens de kans dat jongeren en hun ouders zich niet gehoord voelen en hun vertrouwen in de gemeente verliezen.’ Het verminderen van administratieve lasten mag niet ten koste gaan van de rechtspositie een jeugdigen en hun ouders, aldus de briefschrijvers.