Samen met de raadsleden Dick Snoeck en Hans van der Burg pakt René van der Hoek zijn raadscadeau uit.
Samen met de raadsleden Dick Snoeck en Hans van der Burg pakt René van der Hoek zijn raadscadeau uit. (Foto: CW)

‘Enorm trots dat ik het vertrouwen kreeg dit werk te doen’

“Ik heb er geen dag spijt van gehad.” Dat zei René van der Hoek, afgelopen dinsdagmiddag in de gemeenteraad bij zijn afscheid als griffier van Maassluis.

Chrit Wilshaus

Aan het begin daarvan zei hij niet van plan te zijn, zijn hele CV toe te lichten maar wel ging hij terug naar 1975, toen hij, net klaar met zijn middelbare schoolopleiding in Vlaardingen bij de gemeente terechtkwam. Eigenlijk was hij van plan te gaan studeren. “Maar ik werd uitgeloot.” Daarom besloot hij een jaartje te overbruggen door bij de gemeente Vlaardingen aan de slag te gaan. En wat hij toen deed, had eigenlijk al te maken met zijn latere werk als griffier. “Ik kwam bij het team terecht die de vergaderingen voorbereidde.” Ook maakte hij toen kennis met Sjef Evers, die ook bij de gemeente Vlaardingen werkte.

Gestencild

Volgens René van der Hoek had hij een leuke tijd bij onze buurgemeente. “Ik was zeventien. Wat kun je dan? Zelfs het vinden van de letters op het toetsenbord van je typemachine was al heel wat. En zonder colbertje kon je niet naar een wethouder.” En in plaats van gekopieerd werd er nog gestencild. “Bij de gemeente Vlaardingen kreeg ik de mogelijkheid om in de avonduren te studeren.” Dat deed hij dertien jaar lang. Voordat René van der Hoek in Maassluis kwamen werken als griffier werkte hij bij de DCMR waar toen ook ene Bert de Reuver regelmatig bij het koffiezetapparaat tegenkwam.

Betrokken collega’s

In de twintig jaar dat hij griffier was, is er volgens René van der Hoek veel veranderd. Zo kwam er een andere vergadersystematiek en werd op papier werken vervangen door digitaal werken. “Ik ben er enorm trots op dat ik het vertrouwen kreeg om dit werk te doen. Maar zonder betrokken collega’s ben je als griffier nergens. Het is zeker niet zo dat ik mijn dagen tot mijn pensioen heb afgeteld maar wel hoop ik samen met mijn vrouw nog lang van mijn kinderen en kleinkinderen te kunnen genieten.”

In plaats van gekopieerd werd er nog gestencild

Tot slot gaf René van der Hoek de raad nog een laatste advies: debateer in de raadszaal met elkaar en niet via sociale media. Zijn woorden werden beantwoord met een staande ovatie.