Provincie heeft zware verantwoordelijkheid

Wethouder Sjef Evers (VVD) vertelde de gemeenteraad vorige week donderdagmiddag door gedeputeerde Jeannette Baljeu (eveneens VVD) telefonisch te zijn geïnformeerd over de gang van de zaken met de veerdienst. Aan het begin van de avond kreeg hij te horen van het faillissement. Evers noemde het prijzenswaardig dat de provincie allerlei noodmaatregelen heeft getroffen. Daarbij moet trouwens wel worden aangetekend dat een buitenstaander de provincie uiteindelijk op het spoor van die noodoplossing moest zetten (zie elders in deze krant).

Evers was het eens met Iris Vrolijks (PvdA) dat gekeken moet worden of er sprake is van een schijnfaillissement of, zoals de wethouder het verwoordde, “de juridische trukendoos is gehanteerd.”

De provincie heeft volgens het collegelid een zware verantwoordelijkheid op zijn schouders gelegd door niet voor een fietsverbinding door de tunnel te zijn en het veer daarom te willen behouden. Evers zei dat de provincie de taak heeft om voor een duurzame pontverbinding te zorgen. De portefeuillehouder kon echter geen garantie geven dat de noodvoorziening in stand blijft totdat er een oplossing is. Wat dat laatste betreft staat de gemeente “met de rug tegen de muur” en kan de gemeente “niets afdwingen” maar “de periode zonder pont zou zo kort mogelijk moeten zijn”, aldus Evers.