Het openluchttheater in het Zuiderpark. Heel wat bekende artiesten treden hier deze zomer op.
Het openluchttheater in het Zuiderpark. Heel wat bekende artiesten treden hier deze zomer op. (Foto: PR)

Zuiderparktheater bruist deze zomer

Cultuur

Het zomerprogramma van het Haagse openluchttheater is rond. En die is bomvol met een recordaantal producties. Vanaf 12 mei is er weer veel te beleven op het theatereiland in het Zuiderpark.

Tientallen bekende artiesten uit binnen- en buitenland maken van mei tot eind september hun opwachting bij Zuiderpark Live. Nieuw op de zomeragenda is Mama Africa in the Park in samenwerking met Litt Events. Daarnaast komen er vier nieuwe edities van Jazz in the Park en drie edities Latin in the Park.

Zuiderpark Live

Zuiderpark Live kondigde eerder al namen aan van 19 shows. Internationale acts zoals Venice, Curtis Harding en Paul Carrack, en ook van eigen bodem Snelle, MEAU, Miss Montreal en Ruth Jacott. Eerdere gastprogrammeurs keren dit jaar terug. Jazz in the Park met Michael Varekamp & Wiboud Burkens (alias The Legends) staat dit jaar vier keer gepland. Latin in the Park wordt komt drie keer terug op de agenda en het Haags Beat Festival met bekende rockers van weleer strijkt deze zomer voor de 5e editie neer.

Verhalenparade

Het Zuiderparktheater ligt middenin het Zuiderpark. Het park viert dit jaar het 100-jarig bestaan. Op dinsdag 5 juli is er daarom een speciale Smakelijke verhalenparade in samenwerking met Haags Verhaal en de Participatie Keuken. Begin september wordt op een tweede avond stil gestaan bij 150 jaar beëindiging van slavernij. Met Minimahulp070 en Repair Café is er een toegankelijk Zomercafé XL. Voor Haagse kinderen is in de grote vakantie en in september ook weer wekenlang Vakantiepark met een feestelijke aftrap met de Vakantiepas op maandag 10 juli.

Jazz in the Park

Op donderdag 25 mei trapt het Zuiderparktheater de eerste van vier mini-jazzfestivals af. Deze editie staat in het teken van de Soul Vibes. The Legends onder leiding van de Haagse jazztrompettist Michael Varekamp en Hammondorganist Wiboud Burkens openen de reeks met de soulzangers Steffen Morrison en Yerry Rellum. Zij brengen een programma met soulclassics van onder andere James Brown, Otis Redding en Stevie Wonder. Funky groove band Dandana opent de avond met swingende Afro Beat en DJ collectief Tabass-co zorgt voor de muzikale omlijsting op het theatereiland. Verder zijn er foodtrucks voor een ultiem festivalgevoel! “Vanwege het grote succes van vorig seizoen, zijn er nu vier zwoele zomeravonden gepland voor Jazz in the Park. Meesterlijke musici worden uitgedaagd om hun grenzen te verleggen. We laten iedereen zich op de legendarische plekken als Woodstock of The Isle of Wight wanen,” aldus Michael Varekamp. Agenda en kaarten: www.zuiderparktheater.nl/agenda..


SUPpen en zwerfafval opvissen uit de Haagse grachten

De gemeente Den Haag houdt een SUP-actie. Tot en met 30 september kan iedereen in Den Haag een gratis SUP-board lenen om zwerfafval te vissen uit de grachten.

Op donderdag 4 mei vond de kick-off van de SUP-actie plaats bij restaurant Kaai 13. Wethouder Anne Mulder: “Samen houden we onze stad schoon. Ben daarom ook erg blij met dit initiatief, omdat op deze manier iedereen een steentje kan bijdragen aan het schoonhouden van onze grachten. We willen het succes van vorig jaar minimaal evenaren. Daarom wordt nog een tweede locatie gerealiseerd.”

Bij SUPpen staan de beoefenaars op een surfplank en kunnen ze zich voortbewegen met een peddel. Nu is er een actie aan verbonden, waardoor de Haagse grachten schoon blijven.

Afval in het Haagse water is een groot probleem. “Door de wind komt plastic in het water terecht. Als het blijft liggen op straat, gaat het rondzwerven en waait het zo in de sloot of gracht. Het plastic verzamelt zich vervolgens in het water en daar waait het niet meer uit”, vertelt Arthur Hagen waterexpert van de gemeente Den Haag. Jaarlijks halen de Haagse slootploegen wel 120 ton afval uit het water. Het afval wat niet uit het water wordt gehaald, kan naar de bodem zinken. Daar breekt het af in kleine stukjes tot microplastics.

Tweede actie

Om hier wat aan te doen organiseert de gemeente Den Haag samen met Kiteboardschool.nl voor de tweede keer de SUP-actie. In de maanden mei tot en met september kan er weer wekelijks gratis een rondje worden gepeddeld op een SUP board. Deelnemers kunnen dan zwerfafval vissen uit de Haagse grachten. Op een SUP board varen deelnemers makkelijk over het water en met een schepnetje of afvalknijper vissen ze het afval zo op. Op deze manier wordt een leuk uitje op het water gecombineerd met het schoonhouden van de grachten. Tot en met 30 september kan iedereen in Den Haag een gratis SUP-board lenen en afval vissen uit het water. Voor meer informatie en aanmelden kunnen belangstellenden terecht op de pagina: https://www.schoondoenwegewoon.nl/nieuws/doe-mee-aan-de-sup-actie.