Afbeelding
(Foto: gemeente Den Haag)

Vrijheid

De afgelopen twee weken was het meivakantie. In zo’n vakantieperiode ervaar ik vaak een gevoel van vrijheid. Dat zit al in kleine dingen, zoals ongestoord een boek kunnen lezen, even gedachteloos voor me uitstaren. En het buitenleven. Ik mag graag kamperen, met mijn gezin. Genieten van de vrijheid! 


Ook als ik hardloop voel ik me vrij. Ik hoef alleen mijn schoenen aan te trekken en mijn benen brengen me waar ik gaan wil. Door de duinen en het bos, de drukte van de stad even achter me latend. En als ik dan na een rondje de stad weer tegemoet treed, is mijn hoofd leeg, maar voel ik me vervuld met een gevoel van vrijheid.   


betekent ook dat iedereen zijn mening moet kunnen geven. Ook de inwoners van Den Haag. Om hier naar te luisteren, bezoekt het college alle stadsdelen. Ontmoetingen waar stevige en mooie adviezen worden gegeven. Waar mensen kwijt kunnen, wat ze op het hart hebben. Omdat we met elkaar kunnen spreken in vrijheid. Dat is enorm waardevol. De afgelopen maanden waren we twee keer te gast in Escamp. Van gastvrijheid zijn de voorbeelden in ons stadsdeel trouwens ook eindeloos. Van plekken waar jongeren samenkomen tot buurtkamers.


Vorige week stond in het teken van herdenken en het vieren van onze vrijheid. We staan er – in een tijd van crises – misschien wel te weinig bij stil. Dat vrijheid een voorwaarde is om samen aan onze gemeenschappelijke welvaart te kunnen werken. Maar ook dat het gevoel van vrijheid behoorlijk beknot kan worden, als je zorgen hebt. Dan kan je in een vrij land leven, maar je helemaal niet vrij voelen. 

is een groot goed. Het is belangrijk dat iedereen dit kan ervaren. Het is ook belangrijk dat er op onze vrijheden wordt toegezien. Binnenkomt komt er een wijkrechtbank in Wijkcentrum Moerwijk, waar kleine zaken van bewoners uit Moerwijk, Morgenstond, Bouwlust en Vrederust worden behandeld. Een wijkrechter kijkt naar de problemen die meespelen bij het plegen van een strafbaar feit en een straf die de verdachte ook echt verder helpt. Dat is een prachtige ontwikkeling. Door snel recht te spreken – met oog voor de context van de wijk - kunnen slepende conflicten worden voorkomen.


Den Haag, de stad van vrede en recht, een stad die vrijheid en de menselijke maat koestert. In het groot, zoals met het bezoek van Zelensky vorige week, waar we laten zien bezorgd te zijn over de vrijheid van Oekraïners. In het klein, met wijkrechtspraak zoals in Zuidwest, waarmee we de vrijheid van onze inwoners beschermen.