Afbeelding
(Privéfoto)

Karma

Ongeveer alles waar ik vroeger grapjes over heb gemaakt, komt met de vaart van een boemerang terug in mijn leven. Ooit had ik verkering met een man die aan hooikoorts leed.

Het woord doet de aandoening geen recht, en destijds nam ik het alleen vrolijk op. Of hij in het hooi had liggen rollen, was nog het minst flauw wat ik wist te bedenken. Zijn rode ogen, de vermoeide aanblik, het niezen en de vele zakdoeken die hij vol snoot, overal had ik wat op aan te merken en 't siert hem dat hij me liet begaan.

En nu heb ik zelf hooikoorts. 

Inderdaad, met alle verschijnselen waar ik destijds zo nodig opmerkingen over moest maken. In mijn hoofd zie ik de film van toen weer. Hoe hij keek. Wat ik zei. Hoe hij toen keek. En dan voel ik wat hij ook gevoeld moet hebben, alleen dan dubbel, want vermengd met spijt en wroeging.

Het is karma. Het is een situatie van zonde en vergelding.

Ik neem medicijnen en stoombaden, ga op tijd naar bed en raadpleeg het hooikoortsjournaal.

Het is wel een angstig iets te bedenken waar ik allemaal nog meer leuk over moest doen van mezelf. Ja, biologische appeltjes. En nu heb ik een dusdanige allergie, dat ik van een tomaat al opzwel. Dus grapjes over wat mensen wel of niet eten, dat is nergens goed voor, dat ziet u aan mij.

Ik weet niet zeker of het echt karma of vergelding is. Dat zou een eenvoudig systeem zijn waardoor een ieder kan uitrekenen wat de toekomst min of meer brengt. Het sluit de factor genade uit, en ik dacht dat zelfs in de meest orthodoxe huisjes op de Veluwe daar nog op gehoopt wordt. (Ooit als ik een jaar de Veluwe-bode, een leerzaam blad, daardoor weet ik dit soort dingen)

Daarbij is het ook zo, dat waar vergelding heerst, er ook beloning moet zijn. Vandaag heb ik een mevrouw en haar rollator uit de trein geholpen, het ging vanzelf toen ze me aankeek. Waar ik als beloning op mag rekenen, is me onduidelijk.

Misschien zitten er nog wat oude kinderangsten in me, dat kan, maar het valt me wel op dat ik precies daar last krijg, waar ik het bij een ander niet serieus nam.

Dus u begrijpt, nu probeer ik mijn leven nu te beteren. Met grapjes moet een mens voorzichtig zijn, die boemerang zag ik niet aankomen, netzomin als u.