In de Paleistuin ligt het klassieke zeven paden labyrint, de oudste vorm die ooit is gevonden.
In de Paleistuin ligt het klassieke zeven paden labyrint, de oudste vorm die ooit is gevonden. (Foto: Valerie Kuypers)

Zuiderpark trekt 2,5 miljoen bezoekers per jaar, maar deze parken zijn ook zeker een bezoekje waard

Het is vakantie en voorzichtig aan wat meer lente. Genoeg reden om eropuit te trekken. En dat kan lekker dichtbij. Wandelen, chillen, picknicken, skaten of je ‘zorgen laten vlieden’ in een van de mooie stadsparken bijvoorbeeld. Het Haagse Groen zet acht stadsparken op een rij waar wij graag komen.

Door Merijn van Grieken

Het Westbroekpark in Scheveningen is één van de mooiste parken van Den Haag met grote speelweiden, vijvers en watergangen. Het is ook mogelijk om er een roeibootje te huren en het park vanaf het water verkennen. En in het rosarium bloeien tussen juni en eind oktober 20.000 rozenstruiken.
Een verborgen parel is Sunny Court. Dit klein gemeentelijk parkje van zo'n 3000 vierkante meter ligt ingesloten tussen de Laan van Meerdervoort, Reinkenstraat, Obrechtstraat en de Koningin Emmakade. In de eerste kwart van de vorige eeuw liep er een treinspoortje doorheen. Na de Tweede Wereldoorlog kwam er een tennispark, waarvan het nu nog de naam van draagt. 's Winters kon er geschaatst worden. Het gemeenteparkje wordt onderhouden door enthousiaste vrijwilligers wordt onderhouden. De ingang ervan is aan de Laan van Meerdervoort 189b.

Zo'n andere groene oase midden in de stad is Emma's hof in de Galileïstraat. De prachtige duurzaam ingerichte stadstuin ligt goed verscholen. Als je door de poort naar binnengaat, is het een plek van rust. Kinderen kunnen er heerlijk kliederen bij de natuurlijke speelplek met waterpomp. De tuin wordt al tien jaar onderhouden door buurtbewoners.
Wie in de hofstad koninklijk wil ontspannen, moet beslist naar de Paleistuin. De Paleistuin is daar de uitgelezen plek voor. De stadstuin ligt verscholen tussen Paleis Noordeinde, de Koninklijke Stallen en het Koninklijk Archief. Geniet van de vijver, de oude bomen en de bloemengazons. Of loop het het klassieke zeven paden labyrint, de oudste vorm die ooit is gevonden.
De Japanse Tuin op Landgoed Clingendael is van zaterdag 29 april tot en met zondag 11 juni van 9.00 tot 20.00 uur weer open voor bezoekers. Dit is de oudste Japanse tuin van Nederland met bomen en planten van soms wel meer dan 100 jaar oud. De tuin was de privétuin van barones Daisy van Brienen. Zij?liet 'm tussen 1903 en 1913 aanleggen met ornamenten die zij meenam van haar reizen naar Japan. Pas sinds de jaren '60 zijn bezoekers welkom.
Achter het Catshuis ligt stadspark Sorghvliet. Park Sorghvliet is deel van de nalatenschap van Jacob Cats. Raadpensionaris, dichter ‘Vadertje Cats', kocht in 1643 een stuk grond met een boerderij van ruim 3 hectare. Hij richtte de grond in als een plek waar hij zijn ‘zorgen kon laten vlieden'. Op de plek waar de boerderij stond, liet hij een eenvoudig herenhuis bouwen, het huidige Catshuis. Het park aan de Scheveningseweg is alleen toegankelijk voor mensen met een jaarkaart. Het aantal toegangskaarten is beperkt.
Het Zuiderpark is een echt stadspark. Je hebt er geen toegangskaart voor nodig en het licht niet verscholen achter oude gevels. Het park trekt dan ook maar liefst 2,5 miljoen bezoekers per jaar.

Madestein is niet zozeer een park, maar één van de grootste groengebieden van Den Haag. Je kunt er vogels spotten, wandelen, spelen en naar stadsboerderij Hoeve Bijdorp. De kinderen kunnen ook lekker spelen bij strandjes en de lig- en speelweides rond de grote en kleine recreatieplas. Bezoek ook eens de vlindertuin of de pluktuin van Pluk! Den Haag. Vanaf mei kan er weer geplukt worden. Of wandel eens door het heempark waar je door verschillende Nederlandse landschappen wandelt, zoals bossen, weilanden, duinen, polders en dijken. Madestein is met de fiets bereikbaar via de fiets- en wandelbrug over de Lozerlaan.

www.hethaagsegroen.nl