Artist in residence is Guzmán Calzada.
Artist in residence is Guzmán Calzada. (Foto: Bart Grietens)

Festival Classique en Festival Dag in de Branding slaan de handen ineen voor bijzonder concert op Scheveningse strand

Het festival Dag in de Branding voor nieuwe muziek start op zaterdag 17 juni in het Scheveningse zand met een bijzondere samenwerking met Festival Classique. Hoogtepunt is de wereldpremière van De stijgende zeespiegel van Kate Moore, een werk dat zij maakte in opdracht van beide festivals en waarin zij haar zorgen uit over klimaatverandering. Het programma staat volledig in het teken van de landelijke Dag van de Componist.

Het programma van Festival Dag in de Branding op het strand van Scheveningen opent met een optreden van Neo-fanfare 9x13, genaamd Onder NAP. Het concept van dit stuk is ontwikkeld door Anton van Houten en de regie is in handen van David Geysen. Meer dan de helft van Nederland ligt onder zeeniveau en dat vinden we heel normaal. Maar is dat wel zo, in deze tijd van smeltende ijskappen en stijgende zeespiegels? In Onder NAP nemen de tien musici van 9×13 de luisteraar mee in een klimatologische tweestrijd. In deze slapstickachtige en swingende voorstelling wordt het geestige vernuft van Jacques Tati gemixt met de absurdistische humor van Monty Python. Het stuk is opgebouwd uit muziek van verschillende componisten, waaronder Genevieve Murphy, Huba de Graaff, Pete Harden, Marc Kaptein, Ned McGowan, Wolfgang Rihm en Moondog. De voorstelling gaat over de stijgende zeespiegel en de effecten van klimaatverandering op ons dagelijks leven.
Na het optreden op het strand gaat het programma verder in het LightPavilion, waar het New European Ensemble onder leiding van Emlyn Stam optreedt. Het ensemble speelt onder andere het werk There is No One Not Even the Wind van John Luther Adams en de wereldpremière van De stijgende zeespiegel van Kate Moore. Het werk van Moore is een ‘stijgende zeespiegel-duet’ voor altviool en ensemble. De stijgende zeespiegel  wordt uitgevoerd door het New European Ensemble onder leiding van Emlyn Stam.

De muziek creëert een vloedgolf vanuit het centrum van de muziek

De golfpatronen in het stuk, die ontstaan uit de relatie tussen ritme en metrum, verbeelden het waterlandschap met zijn getijdenbeweging. De muziek creëert een vloedgolf vanuit het centrum van de muziek die aan de oppervlakte onzichtbaar is, maar blijft groeien als een onstuitbare kracht die steeds intenser en machtiger wordt.
In het LightPavilion treden ook Maya Fridman en LudoWic op. Zij brengen XILIIN, een programma dat een confrontatie tussen hedendaagse klassieke muziek en duistere elektronische noise is. Cello, stem en synthesizer mengen soms tot een ambient muziek, soms neemt het ritme het over. Op een subtiele manier is hun zorg over het milieu in de muziek verwerkt: de data die aan de basis liggen van duurzame toepassingen, hebben zij omgezet in muzikale parameters.

Nieuwe Kerk

In de middag gaat het programma verder in het centrum van Den Haag met optredens van verschillende veelbelovende artiesten. In de kelderfoyer van de Nieuwe Kerk in Den Haag presenteert de veelbelovende zangeres Kristia Michael onder andere een compositie van Yannis Kyriakides. Hij schreef het werk speciaal voor haar. 

Composer-in-residence Guzmán Calzada Llorente laat blokfluitensemble Delle Donne Consort in een nieuw werk een uitgestippelde route door de Waalse kerk afleggen, waardoor het publiek de ruimte op verschillende manieren kan ervaren.

Uitreiking

De grande finale is de uitreiking van de Kees van Baaren Prijs aan componist Seung-Won Oh voor haar werk YeonDo. Het wordt speciaal voor deze gelegenheid nog één keer wordt uitgevoerd Cappella Pratensis en het New European Ensemble onder leiding van Manoj Kamps. De Kees van Baaren Prijs is een compositieprijs van de gemeente Den Haag, die eens per zes jaar wordt toegekend voor een orkestwerk of muziektheaterwerk. Eerdere winnaars waren onder andere Rob Zuidam en Mayke Nas.

Dag van de Componist

Deze editie van het festival staat geheel in het teken van de landelijke Dag van de Componist, die in 2023 voor de tweede keer georganiseerd wordt. Op deze dag komen meer dan 100 in Nederland actieve componisten in de schijnwerpers te staan. Hun werk klinkt in ruim 12 steden in meer dan 100 concerten en voorstellingen.

Kaarten

Voor de concerten op 17 zijn passe-partouts tegen een voordelig tarief te bestellen. Voor elk concert zijn ook losse kaarten te koop (vanaf 16 euro). Voor studenten gelden aantrekkelijke kortingen. Kijk voor meer informatie op de website www.dagindebranding.nl