Eén van de deelnemende teams tijdens de race.
Eén van de deelnemende teams tijdens de race. (Foto: Amory Ross)

Feestelijke stop The Ocean Race in Scheveningen: vijf dagen van alles te doen in en rond de haven

De deelnemers van The Ocean Race worden op zondag 11 juni verwacht in de haven van Scheveningen. Het is hun laatste stop voordat ze finishen in Genua. Het bezoek belooft een waar feestje te worden. Ook voor wie niet per se van watersport houdt is er van zondag 11 tot en met donderdag 15 juni namelijk van alles te doen en te beleven in de haven van Scheveningen. 

The Ocean Race is een zeilrace rond de wereld. De race wordt vaak beschreven als het langste en zwaarste professionele sportevenement ter wereld, naast de Olympische Spelen en de America's Cup. De Nederlander Cornelis van Rietschoten. Hij won de race in '81-'82. Op zondag 11 juni worden de tien VO65- en IMOCA-zeiljachten verwacht in Scheveningen. Het is de laatste keer dat de tien deelnemende teams aanleggen in een haven voordat ze finishen in Genua, ItaliĆ«. 

Het programma in Scheveningen start met de 'Awards Night' op maandag 12 juni. Op dinsdag 13 juni staat de Pro-Am Race voor de VO65- en IMOCA-klasse op het programma, gevolgd door de IMOCA In-Port Race en de prijsuitreiking. Op woensdag 14 juni kunnen bezoekers genieten van de Pro-Am Race voor de VO65-klasse die plaatsvindt voor de kust van Scheveningen, gevolgd door de VO65 In-Port Race en prijsuitreiking. Op donderdag 15 juni kiezen de deelnemers aan de Ocean Race weer het ruime sop en gaan ze op weg naar de finish in Genua in ItaliĆ«. 

Tijdens de stopover in Den Haag worden alle watersportliefhebbers, zeezeilers, dagjesmensen en het bedrijfsleven in het Ocean Live Park getrakteerd op een zeer uitgebreid programma in het teken staat van zeezeilen, watersport en duurzaamheid. Zo zijn er in de Scheveningse haven (zie het overzichtskaartje) onder andere diverse sportieve activiteiten, e-sports activiteiten, muziek en foodtrucks. Onder andere Pat Smith, Billy the Kit en het Schevenings Vissersvrouwenkoor treden op.

Virtual Reality

In samenwerking met de Universiteit van Delft wordt bijvoorbeeld de KiteSim gepresenteerd, een unieke zeilsimulator in virtual reality. Hierin kunnen bezoekers ervaren hoe het is om een kitesurfomgeving te bevaren met echte krachtfeedback, zonder nat te worden. Daarnaast kunnen bezoekers ook deelnemen aan een golfsurf- en een zeilsimulator en laten kinderen hun creativiteit los op afgedankte zeilen. Van deze kunstwerken worden duurzame tasjes gemaakt. Kortom te veel om op te noemen. Volledig programma: https://theoceanracethehague.nl/programma/

Een overzichtskaart van het Ocean Live Park in Scheveningen.
Team Malizia was het eerste team dat aankwam in Kaap Hoorn.