Het werk van Steve Messam, 'Crested', staat bovenop de uitgang van de Museumkwartier parkeergarage.
Het werk van Steve Messam, 'Crested', staat bovenop de uitgang van de Museumkwartier parkeergarage. (Foto: Ronald Smits)

Opblaaskunstwerken van BlowUp Art te zien in het Museumkwartier

Groot, kleurrijk, creatief en soms confronterend. Tot en met 28 mei is de tweede editie van buitenexpositie BlowUp Art Den Haag officieel van start gegaan in het Museumkwartier met in totaal zes opblaaskunstwerken. De installaties zijn ontworpen door internationale, hedendaagse kunstenaars, designers en architecten.

Er zijn zes tijdelijke kunstwerken te zien in het gebied rondom het Binnenhof. Vijf zijn te vinden in de open lucht en de zesde hangt in de historische, overdekte winkelstraat De Passage. Daarnaast presenteert Studio Pulchri een kleine expositie van de 'making-of' met schetsen en modellen van BlowUp Art Den Haag (Lange Voorhout 15).

Surrealisme

In een gevel aan de Schouwburgstraat duwen twee oude gebouwtjes tegen de grijze nieuwbouw van Het Nationale Theater - Koninklijke Schouwburg. Dit surrealistische grensgebied is ideaal voor Yamuna Forzani, een Italiaans-Engelse kunstenaar die tegenstellingen verbindt. Forzani studeerde Textiel en Mode aan de KABK en werkt vanuit Den Haag aan een succesvolle internationale carrière.Het werk van Yamuna Forzani, ‘Een groot hart', staat bovenop de zijgevel van Het Nationale Theater - Koninklijke Schouwburg aan de Schouwburgstraat.
Groter dan een huis, zo licht als een veertje. Dat laatste moet ook wel. Want de opblaasbare textiele kunstwerken van Steve Messam worden vaak toegepast op monumentale gebouwen over heel de wereld. Aan speelsheid gaat precisiewerk vooraf. Eenmaal opgeblazen is de impact groot. De felrode punten bewegen golvend in de wind en maken van een alledaagse plek een vrolijke situatie.
Het werk van Steve Messam, dat de naam 'Crested' draagt, staat bovenop de voetgangers-entree van de Museumkwartier parkeergarage aan het Tournooiveld.

Hofvijver

Er is ook kunst waarvan je denkt ‘was 't er maar niet'. Ruimte is te kostbaar om er onnadenkend mee om te gaan, vindt ontwerper en kunstenaar Lambert Kamps. Zijn installatie in de Hofvijver komt boven en zinkt na een tijdje weer onder het wateroppervlak. Het kunstobject speelt met de oude vraag van Shakespeare: ‘to be or not to be'.Het werk van Lambert Kamps, ‘Submarine. To be or not to be' drijft in de Hofvijver naast het Binnenhof.
‘Compressed Cylinders' is een spel van slungelige buizen die worden opgepompt tegen de wanden van een lege etalage. De ruimte vult zich met kleur. Als ze leeglopen, ontstaat er weer een nieuwe compositie van vrolijke vormen. Deze installatie is gemaakt door Raw Color uit Eindhoven. Het werk v staat op het schelpenpad langs de Lange Vijverberg.

Zweven

‘Solar Cloud' zweeft als een groot kussen boven het vrijstaande paviljoen dat de grote bouwmeester Berlage honderd jaar geleden ontwierp. Paul Cournet's nieuwe ingreep lijkt met een navelstreng verbonden aan dit juweel van de Haagse bouwgeschiedenis.Niet vreemd dat Cournet zijn oog liet vallen op de Berlage Kiosk, als locatie. Na zijn studie architectuur in Bordeaux en Parijs werkte Cournet als senior architect bij het befaamde OMA van Rem Koolhaas in Rotterdam.
Pikdonker is het hier nooit. Een eeuw geleden dreef de elektriciteit het duister voorgoed uit huizen en straten. "Een beetje jammer dat de gloeilamp is vergeten", zegt kunstenaar Theo Botschuijver. "Spaarlampen en LED, zuiniger natuurlijk, waren er nooit gekomen zonder dit gloeiende icoon."

Botschuijver werkt al sinds 1967 in opblaaskunst. Muziekliefhebbers herkennen het reusachtige opblaasvarken van Pink Floyds Animals uit 1977. Ook een grote zilveren bal waarin acteur Sean Connery over het water liep in James Bonds Diamonds are Forever is zijn werk.Het werk van Theo Botschuijver, ‘Ode aan de Gloeilamp', hangt in de koepel van De Passage.