Haagse aanpak geldzorgen moet zorgen voor kansengelijkheid

De gemeente Den Haag gaat de bestaanszekerheid en kansengelijkheid van haar inwoners bevorderen met de ‘Haagse aanpak geldzorgen en geldproblemen'. Wethouder Mariëlle Vavier presenteerde het plan en benadrukte dat het steeds moeilijker wordt voor een grote groep mensen om financieel rond te komen. 

Vaste lasten stijgen terwijl het inkomen niet of nauwelijks stijgt. De gemeente wil duurzame oplossingen en dringt bij de landelijke overheid aan op een voorspelbaar en voldoende inkomen voor iedereen.
Mensen die niet over een voldoende en voorspelbaar inkomen beschikken kunnen gebruikmaken van landelijke toeslagen aangevuld met gemeentelijke regelingen. De gemeente wil meer doen dan pleisters plakken en gaten dichten en blijft bij de landelijke overheid aandringen op het belang van een voorspelbaar en voldoende inkomen voor iedereen. Een vereenvoudiging van het landelijk stelstel van toeslagen en een afdoende sociaal minimum is hierbij voorwaardelijk.
De gemeente Den Haag gaat de energietoeslag in 2023 ook beschikbaar stellen voor de groep 130%-150% van het sociaal minimum om hen financieel tegemoet te komen. Het college wil ook investeren in talentontwikkeling van kinderen. Ongeacht of ze in een gezin opgroeien met veel of weinig geld, moeten kinderen hun talenten kunnen ontplooien op het gebied van school, sport of cultuur. Waar standaard regelingen niet passend zijn, zoekt de gemeente oplossingen die afgestemd zijn op het individu of gezin.