Veel gasten schoven aan voor de Vrijheidsmaaltijd
Veel gasten schoven aan voor de Vrijheidsmaaltijd (Foto: PR)

Vrijheidsmaaltijd in de Grote Kerk

Veel stadsgenoten en stadsbezoekers kwamen samen in de Haagse Grote Kerk om Bevrijdingsdag te vieren tijdens de grootste Vrijheidsmaaltijd van het land - niet alleen een feestelijke viering, maar ook een krachtig symbool van hoop en saamhorigheid. Wegens de weersvoorspellingen werd het evenement verplaatst naar de Grote Kerk.

Dit jaar was de Haagse Vrijheidsmaaltijd, net als vorig jaar, de grootste van het land. In totaal namen maar liefst 530 mensen deel aan het evenement. Het aantal aanwezigen inclusief artiesten, crew en ruim 50 vrijwilligers kwam daarmee ruim boven de 600 uit. Aan tafel zat jong en oud, uit alle wijken en buurten van de stad, evenals bezoekers van verder weg. De feestelijke middag werd afgetrapt door Jan van Zanen, burgemeester van Den Haag en TV-kok London Loy, die dit jaar het recept voor de Vrijheidssoep bedacht. Niet te missen was het culturele en muzikale programma, mogelijk gemaakt door Stichting Museumkwartier Den Haag, met 8 talentvolle muziek- en kunstacts, met een focus op jong talent.

Artiesten

Onder de getalenteerde artiesten bevonden zich LILO, een singer-songwriter en performer uit Den Haag. Met haar warme, jazzy sound en eerlijke tekst boeide ze het publiek. Spoken word artiest Danielle Zawadi en de 14-jarige stadsdichter Chelsy Valentina kregen de hele kerk stil. Het percussieduo Freek + Erik bekend van PERCOSSA zweepte iedereen op door met bestek samen een lied te maken waarna een slotoptreden met het eigenzinnige theatercollectief Klapstuk, het koor van Dario Fo en accordeonist Robbrecht van Cauwenberghe volgde. DJ Ginger Ale zorgde ervoor dat velen en van alle leeftijden op de tafel klom om samen te dansen, een ultiem gevoel van vrijheid.
“Het is geweldig dat zoveel mensen samenkomen om onze vrijheid te vieren en stil te staan bij de ware betekenis ervan. De Haagse Vrijheidsmaaltijd is opnieuw een geweldige gelegenheid gebleken om culturele diversiteit, artistiek talent en sociale betrokkenheid te bevorderen.” zegt Marcel Westerdiep, voorzitter van Stichting Museumkwartier Den Haag. “Wij hopen dat dit evenement zal inspireren tot nog meer initiatieven die het gevoel van gemeenschapszin en wederzijds respect bevorderen."

Vrijheidssoep

De gasten werden ook getrakteerd op een grote diversiteit aan eten, behalve de Vrijheidssoep ook de bijgerechten zoals Perzische Kuku Sabzi, frittata met een twist, twee salades en twee soorten kleine hapjes. Voor de bijgerechten werd weken voor het evenement, onder de inwoners van de stad, een wedstrijd uitgeschreven. De soep en alle winnende bijgerechten werden bereid en geserveerd.