De Goude Leeuwin met paard en menner bij het beeld van Jongkind.
De Goude Leeuwin met paard en menner bij het beeld van Jongkind. (Foto: GvW-T)

Schuitje varen terug in de tijd

Het kan zomaar gebeuren dat je vanuit Schipluiden aan de wandel bent richting Vlaardingen en er uit tegengestelde richting een trekschuit op je pad komt! Sinds 15 mei 2021 is ‘De Goude Leeuwin’ een prachtige replica van een echte trekschuit, in de vaart. Het paard sjokt op gemakje over het jaagpad en de jaagbruggetjes en de passagiers in de schuit genieten er met volle teugen van.

Gemma van Winden-Tetteroo

Om het maritieme karakter van Maassluis te versterken en aandacht te vragen voor de trekvaartroute die vroeger tussen Maassluis en Delft gebruikelijk was, is er jaren door vrijwilligers gewerkt aan een prachtige trekschuit. Een schuit met een heus trekpaard ervoor voor toeristische tochten door de wateren van Midden-Delfland. Tussen 1645 en 1891 voeren op dit traject dagelijks drie trekschuiten heen en weer om goederen en personen van Maassluis naar Delft te vervoeren. De reis duurde minimaal twee uur voor de 13 kilometer die afgelegd moest worden. Toen rondom 1900 de trein zijn intrede deed, verdween de noodzaak van de trekschuit naar de achtergrond en verdween tenslotte helemaal.

Zorg en Vlijt

Maar op een gegeven moment hebben vrijwilligers en historici zich ingespannen om die historische vaartochtjes nieuw leven in te blazen. Hier en daar langs de route waren nog jaagbruggetjes (met een lage reling aan de waterkant), het jaagpad lag er bijna overal nog en er zijn zelfs nog originele rollepalen te vinden. Ook zijn er inmiddels informatieborden langs de route waar dankbaar gebruik van gemaakt wordt. Jarenlang hebben vrijwilligers van de Stichting Historisch Scheepswerk ‘Zorg en Vlijt’ aan de schuit gewerkt. Daarbij is zoveel mogelijk rekening gehouden met de authentieke details. Zo is er 200-jaar oud eikenhout in verwerkt. 

De Goude Leeuwin heeft een vaste ligplaats in Maassluis. De schuit beschikt wel over een elektromotor om het eerste stukje van Maassluis naar Maasland te overbruggen. Maar daar wordt het paard ingespannen en dan begint dit historische vaartochtje pas echt. Het paard sjokt op gemakje over het jaagpad, begeleid door de menner, en trekt de schuit voort. De gasten zitten in de kajuit of lekker op het dek om de wind door de haren te voelen. Zo genieten ze van het polderlandschap waar ze in de schuit langs dobberen. Een prachtig tochtje terug in de tijd. Je hoort de vogels, je ziet hier en daar een eend of een gans wegschieten en uiteraard geniet je van het kabbelende water tegen de zijkant van de boot. Hoe genoeglijk glijdt het leven…

Rustige setting

Ondanks het historische karakter is de trekschuit toch nog van wat (verborgen) moderne gemakken voorzien. Banken langs de wanden, een inklapbare tafel, een klein aanrecht en een campingtoilet dat eruit ziet als een ouderwetse poepdoos. Aan alles is gedacht. 

En dat allemaal in een heerlijk rustige setting

Tweemaal per maand is er een ‘dienstreis’ waar liefhebbers voor kunnen inschrijven. Verder kan de schuit, inclusief de nodige zeven vrijwilligers en het paard, gehuurd worden voor bedrijfsuitjes, als huwelijksboot of gewoon voor een familiedag. Zelfs een varend diner is mogelijk. En dat allemaal in een heerlijk rustige setting waar je de drukte van alledag even heerlijk achter je kunt laten. 

Wilt u eens iets anders dan anders en even terug in de tijd? Kijk dan op de site van ‘Ervaar Maassluis’ of op www.trekschuitmaassluis.nl en kijk wat de mogelijkheden zijn.