Verordening Jeugdhulp volgens Leefbaar en Forum in strijd met wet

De Verordening Jeugdhulp Maassluis 2023 is in strijd met de Algemene wet bestuursrecht (AWB) omdat voor maatwerkhulp altijd een beschikking van het college nodig is.

Chrit Wilshaus

Dat stellen Leefbaar Maessluys en Forum voor Maassluis die vorige week dinsdagavond in de gemeenteraad een motie indienden met het verzoek aan het college de verordening aan te passen ‘om de rechtsbescherming van de inwoners van Maassluis te herstellen.’ Ook zou, totdat de verordening is aangepast, gehandeld moeten worden ‘in de geest van de aangepaste verordening'. In de motie wordt gesteld dat een verordening die niet aan de wet voldoet ter vernietiging kan worden voorgedragen aan de Kroon. Maar dat zou tot gezichtsverlies van de gemeente Maassluis kunnen leiden, aldus de motie-indieners.

Beschikking

Waar het allemaal om draait is de zogenoemde beschikking. Dat is toestemming van Rogplus (uitvoeringsinstantie namens de gemeente Maassluis) om bepaalde zorg in te schakelen.

Leefbaar en Forum wezen er in hun motie onder meer op dat een beschikking alleen afgeven op verzoek van een jeugdige of zijn ouders, zoals in de huidige verordening is geregeld, in strijd is met de wet. Daardoor zou de rechtspositie van de hulpvragers onvoldoende worden geborgd.

Ondersteuningsplan

Overigens stemde Leefbaar Maessluys in 2022 vóór de verordening. Maar volgens deze partij leidde voortschrijdend inzicht tot een ander standpunt. Behalve in strijd met de AWB is de wet volgens voornoemde fracties ook in strijd met het door Nederland ondertekende Kinderrechtenverdrag. In een bijlage bij de motie wordt verder opgemerkt dat het ondersteuningsplan niet gezien kan worden als aanvraag die door ouders en/of jeugdige ondertekend dient te worden omdat dit pas wordt opgesteld tijdens het gesprek met de jeugdprofessional. ‘Voor een aanvraag van een maatwerkvoorziening in de Jeugdwet geldt immers conform de wet het eerste contactmoment met de gemeente. Het verplicht ondertekenen van het ondersteuningsplan is, omdat het niet als aanvraag conform de wet gezien kan worden, flagrant in strijd met de wet.’

In acht genomen

Om hun juridische argumenten kracht bij te zetten, verwezen Leefbaar en Forum naar juristen die eveneens stellen dat altijd een individuele beschikking moet worden afgegeven die bovendien aan een aantal voorwaarden moet voldoen. Zoals dat deze schriftelijk gemotiveerd moet zijn en dat de beginselen van behoorlijk bestuur in acht genomen moeten worden. Als het college beschikkingsvrij wil werken, benadrukken beiden partijen, zouden alle vormen van jeugdhulp vrij toegankelijk gemaakt moeten worden. De jeugdwet zou dit echter niet toestaan.

Naast de indieners van de motie stemde alleen de ChristenUnie voor de motie die dus werd verworpen. (Zie elders op deze pagina).