Wethouder Mulder:

Meer vaart maken met energietransitie

In 2021 is een belangrijke stap gezet bij het verder brengen van de energietransitie, aldus wethouder Denise Mulder (Maassluis Belang) in een raadsinformatiebrief (RIB) over de eerste voortgangsrapportage regionale energiestrategie in 2023. 

Chrit Wilshaus

Die geeft aan in hoeverre de regio Zuid-Holland op koers ligt om de afgesproken ambities te behalen zoals vastgesteld. ‘Dit plan van aanpak bouwt logisch voort op een eerder soortgelijk plan en wel de Uitgangspuntennotitie en de Herijkingsnotitie.' De nadruk bij de energietransitie in onze regio ligt volgens het collegelid ‘op de optimale inzet van regionaal beschikbare bronnen.’ Daar zou wel een tandje bij mogen.

Ambities

En verder meldt de RIB dat de capaciteit en het bereik van de huidige warmtetransportleidingen en gebruikte bronnen onvoldoende zijn voor het bereiken van ambities in de hele regio. En daarom is er afstemming nodig tussen allerlei projecten om te voorkomen dat projecten elkaar onnodig beconcurreren. ‘De huidige lokale aanpakken en de regionale ontwikkelingen moet hierbij beter op elkaar worden afgestemd. Er is dus vraag naar boven lokale coördinatie en regie.’

Versnelling

Tegelijk moet worden geconstateerd dat de huidige wet- en regelgeving plus de financiële instrumenten onvoldoende zijn om voldoende vaart te kunnen maken met het realiseren van warmtenetten. Hoewel volgens Mulder op vele fronten hard gewerkt wordt, vraagt tijdige realisatie van de regionale ambitie op korte termijn om versnelling op alle onderdelen van de ambitie. Geld uit Den Haag kan daarbij helpen. Aangevuld met bijbehorende bestuurlijke actiebereidheid en benodigde transparantie zou dit goede handvatten bieden om de regionale ambitie waar te kunnen maken. 

Geld uit Den Haag kan daarbij helpen

Wel zou het plan van aanpak volgens de portefeuillehouder om verschillende redenen moeten worden herzien. De focus zou daarbij op de uitvoering gelegd moeten worden. Dit met als doel om zoveel mogelijk ambities te kunnen verzilveren.