De boot van Monsieur Paul bij de Wagenbrug waar nu het een en ander om te doen is.
De boot van Monsieur Paul bij de Wagenbrug waar nu het een en ander om te doen is. (Foto: CW)

Hindert brasserieboot het vaarverkeer?

De boot van Monsieur Paul bij de Wagenbrug ligt in de vaargeul en daardoor in de weg. Dat stelt vrijwillig brugwachter Willem Fortuin die deze krant laat weten daar Bert Spek van de brasserie al verschillende keren op te hebben gewezen. “Maar hij is gewoon eigenwijs.”

Chrit Wilshaus

Volgens Spek, die bevestigt met Fortuin gesproken te hebben, is het echter dezelfde boot als vorig jaar; met dezelfde metingen en heeft ook de gemeente dat geconstateerd. “Ook zijn we met de boot een klein stukje naar achteren, richting Maasland gegaan.” Bovendien zou de boot meer naar de kant liggen dan vorig jaar. “In mijn optiek zijn we juist smaller geworden dan dat we in het verleden waren. Ik denk wel dat er een stukje optisch bedrog bij komt kijken omdat mensen zeggen: dit is niet jouw boot. Dat is niet zo; hij is alleen anders gebouwd.”

Volgens Fortuin klopt het dat het om dezelfde boot gaat. “Maar hij heeft een uitbouw en ligt gewoon in de vaargeul. Dat is het grote probleem. Daar kunnen we allerlei ingewikkelde dingen over zeggen maar dat is gewoon het geval en daardoor kunnen brede boten er gewoon niet langs. En als daar niks aan gebeurt en straks is het Varend Corso, weet ik gewoon zeker dat er schade ontstaat. Hij heeft uitgebouwd en banken gemaakt en aan de onderkant steekt hij uit.” Reden, aldus Fortuin, dat de boot twee tot drie meter zou moeten opschuiven. Dat de vergunning om daar te mogen liggen door de gemeente is goedgekeurd klopt, denkt Fortuin. Wel vraagt hij zich af of iemand de situatie wel ter plekke heeft gezien.

Bert de Reuver, voorzitter Monstersche Sluis, laat desgevraagd weten aan de gemeente te hebben gevraagd of de vergunning wel klopt. Verder stelt hij klachten over de ligging van de Monsieur Paulboot te hebben gekregen van de rondvaartboten actief in het gebied en van de nabijgelegen watersportvereniging. "Die boot lag vroeger meer naar achteren, meer van de brug af en nu ligt hij tegen de brug aan en is het nog heel moeilijk om door de Wagenbrug te komen.” Net als Fortuin denkt De Reuver dat als er niets verandert, het problemen gaat opleveren bij het Varend Corso. "En iemand die de parcoursleider van het Varende Corso sprak, hoorde hetzelfde. Maar ik denk dat als we er met elkaar over praten er best uit zullen komen.” Ook Spek zegt wel te willen praten. "Schepen zouden erdoor moeten kunnen. Als dat niet kan omdat ons ponton in de weg ligt, moeten we uiteraard kijken naar wat de mogelijkheden zijn om dat op te lossen; we liggen daar natuurlijk niet als obstakel.”

Naar verluidt zou er op 1 juni een gesprek zijn tussen de verschillende partijen waarbij ook wethouder Sjef Evers (VVD) aanwezig is.