Afbeelding
(Foto: gemeente Den Haag)

Feestje

Het was tijd voor een feestje. De afgelopen vier jaar is er extra aandacht naar Den Haag Zuidwest gegaan. En met resultaat: elke dag zie en hoor ik dat het vertrouwen op een betere toekomst voor Zuidwest groter wordt. ‘Wat je aandacht geeft, groeit’, zo wordt wel eens gezegd.  
Er is enorm veel werk verzet. Meer dan 2000 bewoners werden actief als vrijwilliger en er is 6500m2 extra kleinschalige bedrijfsruimte bijgekomen. Ook de Partnerraad werd opgericht, bestaande uit allemaal mensen die betrokken zijn bij Zuidwest en als geen ander weten wat er speelt in de wijken. Zij geven het college van burgemeester & wethouders gevraagd en ongevraagd advies. Advies waar we op kunnen bouwen.
Het belangrijkste is misschien wel dat er meer ontmoeting en contact is tussen bewoners. Er zijn acht ontmoetingsplekken ontstaan, zoals Bij Betje en de Participatiekeuken. Plekken waar mensen terecht kunnen voor hulp, bijvoorbeeld als ze financiële problemen hebben, en waar mensen samenkomen, om te eten bijvoorbeeld. Hier staat de koffie klaar en zijn mensen altijd welkom. In Zuidwest zie je dat wat je aandacht geeft niet alleen groeit, maar dat er bovenal veel moois opbloeit, zoals deze waardevolle plekken en ontmoetingen.

Zonder de inzet van bewoners is bloei niet mogelijk

Voor bloei is een stevige wortel nodig. En dat zijn de bewoners. Want hoeveel we ook investeren in de wijken, zonder de inzet en betrokkenheid van bewoners is bloei niet mogelijk. Van Pand Zuidwest tot Kies! Sociale Supermarkt en de Lief & Leedstraatjes. En van de buurtkamers tot de Participatiekeuken. Al deze projecten hebben één ding gemeen: ze maken echt het verschil.
Vorige week vierden we wat er de afgelopen vier jaar bereikt is. Het was druk: bewoners, vrijwilligers en coördinatoren, jeugd- en welzijnswerkers, ambtenaren, projectleiders en ondernemers. Allemaal verbonden door hetzelfde doel. En dat is Zuidwest, met de kinderen en jeugd voorop, weer perspectief geven.
De komende jaren blijf ik me graag samen met iedereen die betrokken is bij Zuidwest inzetten voor deze wijken. Want hoe trots ik ook ben op de resultaten die we samen hebben neergezet, dit is pas het begin van de weg omhoog. Alle mooie projecten die ik hierboven noem, geven daar vertrouwen voor. Er is vruchtbare grond gecreëerd om door te gaan. Daarom kreeg iedereen na afloop van de feestelijke bijeenkomst vorige week als symbolisch cadeau een zonnebloem mee naar huis. Want in Zuidwest zien we: ‘Wat je aandacht geeft, bloeit.’