Gemeente Den Haag gaat slechte verhuurders hard aanpakken

Op 1 juli treedt de Wet goed verhuurderschap in werking. Dit geeft de gemeente handvaten om verhuurders die discrimineren, intimideren of op andere wijzen huurders slecht behandelen, harder aan te pakken. Naast waarschuwen en beboeten is het na 1 juli mogelijk om verhuren te verbieden.

De wet maakt het voor gemeenten ook mogelijk om een verhuurvergunning in te voeren voor particuliere woningverhuurders. Met deze vergunning kan de gemeente verhuurders dwingen zich aan het woningwaarderingsstelsel te houden voor zelfstandige woonruimte onder de liberalisatiegrens. Verhuurders die een te hoge huurprijs vragen, kunnen rekenen op forse boetes. Het college van B & W wil de vergunning vanaf 1 september invoeren in vier buurten in Transvaal en Laak, waar er grote problemen in de particuliere woningvoorraad zijn en de leefbaarheid onder druk staat.

Keihard nodig

"Hoewel gelukkig veel verhuurders hun huurders netjes behandelen en hun panden adequaat onderhouden, zien we te vaak dat verhuurders er een potje van maken en hun huurders slecht behandelen. Daar moeten huurders kunnen rekenen op een gemeente die ingrijpt. Denk aan onterechte servicekosten, discriminatie of het intimideren van huurders. Slecht verhuurderschap raakt niet alleen de individuele huurders, maar vermindert ook de leefbaarheid van de buurten. Met de nieuwe wet kunnen we overal in de stad veel steviger optreden. En in wijken waar slecht verhuurderschap de leefbaarheid stevig aantast, kunnen we met de verhuurvergunning misstanden heel gericht aanpakken. Dat is keihard nodig”, zegt wethouder Martijn Balster.

Transvaal en Laak

Vooralsnog wordt gestart met het invoeren van de vergunning in de vier buurten in Transvaal en Laak. Dit omdat de verhuurvergunning om een compleet nieuwe en uitgebreidere manier van handhaven van de Haagse Pandbrigade vraagt, zoals het controleren van de hoogte van de huur. Na een jaar wordt de vergunning geëvalueerd. Dan wordt ook gekeken of uitbreiding van de aangewezen gebieden wenselijk is.

Boetes

Verhuurders zullen in deze vier buurten binnen een half jaar een vergunning moeten aanvragen, huren aan moeten passen als deze te hoog zijn en binnen een half jaar na het krijgen van de vergunning een onderhoudsplan aanleveren. Verhuurders die zich goed gedragen, hebben niets te vrezen. Zij die er een potje van maken, gaan het merken. Boetes kunnen stevig oplopen en ultimo kan de gemeente het beheer van een pand overnemen en een verhuurder dwingen te stoppen met de verhuur.

Meldpunt

Naast de mogelijkheid om een verhuurvergunning in te voeren, gaan er algemene regels gelden voor verhuurders in de hele stad, zoals een verbod op discriminatie bij het verhuren van woonruimten en een verbod op intimidatie van huurders. Deze regels zijn vanaf 1 juli van toepassing.
Den Haag gaat het melden van misstanden nog gemakkelijker maken. Elke gemeente moet een meldpunt inrichten. In Den Haag kunnen meldingen in het kader van de Wet goed verhuurderschap vanaf juli gedaan worden bij het meld- en steunpunt Woonoverlast. De bekendheid van het meldpunt zal verder worden vergroot, zodat bewoners weten waar ze naar toe moeten met klachten over hun verhuurder.