Wil je terug naar je oude functie of sla je liever een nieuwe richting in?
Wil je terug naar je oude functie of sla je liever een nieuwe richting in? (Foto: Adobe Stock)

Herintreden na ziekte

Als herintreder kan de zoektocht naar een nieuwe baan een flinke uitdaging zijn. Je hebt namelijk een gat in je cv. Daarnaast ben je misschien niet meer gewend aan het sollicitatieproces. Wij geven tips voor een geslaagde herintreding. 

ONDERZOEK WAT JE ÉCHT WILT

Als je herintreder bent is het belangrijk om te ontdekken wat je wilt. Hierdoor krijg je zelfvertrouwen én de motivatie om door te zetten, ook als je bent afgewezen na een sollicitatie. Wil je terug naar je oude functie of sla je liever een nieuwe richting in? Dit is het perfecte moment om uit te zoeken wat je wilt. Onze tip: beantwoord de vraag 'Waarom wil ik weer gaan werken?' Als je weet wat je wilt, is het verstandig om te kijken hoe haalbaar jouw plan is. Hoeveel vacatures zijn er binnen jouw vakgebied? Heb je de juiste kennis, of moet dat weer even worden opgefrist? 

Bijscholen

Kijk naar de functievereisten bij een vacature. Komt dit overeen met jouw competenties? Bij sommige werkgevers kun je jouw ontbrekende competenties verder ontwikkelen. Als dat niet kan, is het slim om voor een makkelijkere baan te kiezen. Bijscholen is uiteraard ook een optie. Is jouw plan haalbaar? Dan is het tijd om je cv een update te geven. Als je herintreder bent is het slim om in jouw cv de focus te leggen op je competenties en vaardigheden. Je maakt geen chronologische opsomming van je werkervaring, maar beschrijft jouw loopbaan aan de hand van de rollen die je hebt vervuld. Hiermee compenseer je het gat in jouw cv. Dat ziet er bijvoorbeeld zo uit:
- Vrijwilligerswerk op middelbare school. Vaardigheden: logistieke planning, doelen stellen, fondsenwerving en organisatie van evenementen.

Netwerken

Vind je het lastig om jouw competenties te beschrijven en deze te koppelen aan werksituaties? Maak dan een persoonlijkheidstest. De uitslag hiervan geeft heldere inzichten over jouw kwaliteiten. Ben je actief aan het solliciteren? Zorg dan dat je op de hoogte bent van de trends in jouw vakgebied. Abonneer jezelf op een vakblad, bezoek een congres en volg ontwikkelingen op social media. Via LinkedIn kun je jouw netwerk vergroten. Op dit platform kom je leuke vacatures tegen. Laat mensen weten dat je werk zoekt en plaats af en toe een update.