Het Piet Heinplein wordt heringericht.
Het Piet Heinplein wordt heringericht. (Foto: Jurriaan Brobbel)

Elandbrug is jaar lang afgesloten

Het Piet Heinplein wordt heringericht. Hierdoor zijn tot het einde van het jaar de Elandstraat en Elandbrug afgesloten. Het doorgaand verkeer kan geen gebruik maken van de route Mauritskade-Elandstraat. Verkeer moet omrijden via de Laan van Meerdervoort.

Ook de Anna Paulownabrug blijft tot juni 2023 afgesloten voor het verkeer. Op de brug voeren Eneco en Dunea werkzaamheden uit aan de stadsverwarming en drinkwaterleiding.

Werkzaamheden

In het Zeeheldenkwartier voert de gemeente verschillende werkzaamheden uit. Rondom het Piet Heinplein worden de Anna Paulownabrug, Elandbrug en de kademuren vervangen. Het plein krijgt tevens een nieuwe inrichting en de nutsbedrijven gaan aan de slag met de stadsverwarming en drinkwaterleiding die door de Anna Paulownabrug lopen.  

Tram 17

De werkzaamheden aan tramlijn 17 gaan de laatste fase in. De aannemer gaat ook aan de slag met de kruising Elandstraat-Vondelstraat waarbij de Elandstraat eind januari dichtgaat, het laatste deel van de Torenstraat (beide richtingen, tussen Kerkplein en Geest) en het Prins Hendrikplein, waar altijd één helft van de rotonde open blijft. Het werk duurt naar verwachting nog tot en met half april 2023.

In het eerste kwartaal van 2023 gaat de aannemer verder met de vernieuwing van de Noordwal en Hemsterhuisbrug. De werkzaamheden gebeuren veelal vanaf het water en daardoor blijft doorgaand verkeer op de Veenkade meestal mogelijk. In de zomer van 2023 moet de hele kademuur klaar zijn. Daarna plaatst de aannemer de Hemsterhuisbrug terug.


De VerAnne zorgt op schaatsbaan de Uithof voor onbeperkt schaatsplezier

Tot voor kort was schaatsplezier voor mensen met een lichamelijke beperking niet weggelegd. Daar moet met de VerAnne verandering in komen. Zondag mochten kinderen op de Uithof dit handige schaatshulpmiddel alvast uitproberen.

"De VerAnne is een schaatshulpmiddel,  zeg maar een rollator op ijzers. Daardoor kunnen gehandicapte kinderen ook schaatsen", legt Hans Willink uit. Hij is oprichter van de Stichting Haagse Sportstimulering voor Gehandicapten. Hij vervolgt: "Het idee erachter is dat ook minder valide kinderen deze oer-Hollandse bezigheid kunnen beoefenen."  

Het middel is vernoemd naar Vera Diepenhorst (Ver) en Anne van Dinteren (Anne). Deze studenten van de Haagse Hogeschool. hebben ooit het eerste model gebouwd, maar het idee kwam van Hans Willink. Hij vond het ‘oneerlijk' dat een grote groep mensen met een beperking niet van een oer-Hollandse sport als schaatsen kon genieten. Met het idee stapte hij naar de Haagse Hogeschool, waarna de studenten bewegingstechnologie Diepenhorst en Van Dinteren het eerste schaatshulpmiddel bouwden.

Vervolgens ging Willink op zoek naar iemand die het prototype verder kon ontwikkelen. Dat werd ontwerper Sander Minnoye. Het resultaat van zijn inspanningen werd zondag op de Uithof gepresenteerd. Dat gebeurde tijdens de Elfstedentocht van NSK Het Gehandicapte Kind. Ook kon de VerAnne worden uitgeprobeerd. Het schaatshulpmiddel zal straks beschikbaar zijn in twee verschillende modellen, waaronder één die inklapbaar is. Willink hoopt de VerAnnes straks op alle overdekte schaatsbanen van Nederland beschikbaar zijn en dat particulieren er ook één aan kunnen schaffen. Uiteraard ook op de Uithof. De Stichting Haagse Sportstimulering voor Gehandicapten is hiervoor in gesprek met partijen die de VerAnne kunnen ga produceren.

Kinderen konden zondag op de Uithof de VerAnne uitproberen.