Don Quichot waant zich een ridder.
Don Quichot waant zich een ridder. (Foto: pr)

Don Quichot in Den Haag in première

De gloednieuwe opera 'De vernuftige edelman Don Quichot van La Mancha' van Opera2Day gaat op zondag 22 januari in de Koninklijke Schouwburg in première. Samen met het New European Ensemble wordt een hele nieuwe versie van de bekende ridder uit de beroemde roman van Miguel de Cervantes opgevoerd. 

In deze volledig nieuw gecomponeerde opera is Don Quichot de welvarende eigenaar van een internationale holding. Ondanks zijn rijkdom is zijn leven monotoon en betekenisloos. Op zoek naar een zinvoller bestaan dagdroomt hij over lang vervlogen tijden.
Don Quichot waant zich een ridder en ziet de mensen om zich heen als dienaars, jonkvrouwen of tovenaars. Alle betrokkenen raken verwikkeld in een even wonderbaarlijk als ontroerend levensverhaal. Italiaanse librettist / regisseur Stefano Simone Pintor: "Don Quichot is veel meer dan het liefdesverhaal over de Bruiloft van Camacho, dan een man die denkt dat hij een ridder is. Dat is slechts een deel van het verhaal. Het gaat ook over Cervantes zelf, zijn cultuur, de tijd waarin hij leefde. Cervantes had een moeilijk leven in een moeilijke tijd. Hij leefde in een multiculturele wereld. Hij wilde schrijver worden, maar hij kon niet leven van zijn pen.”
Het New European Ensemble werkt voor deze productie met het Italiaanse La Fonte Musica, gespecialiseerd in middeleeuwse muziek. Componist Vanni Moretto verwerkt daarbij voor de middeleeuwse fantasieën van Don Quichot in zijn partituur composities uit die periode. Concept en libretto zijn van Stefano Simone Pintor. Pintor neemt ook de regie voor zijn rekening.
Don Quichot gaat op zondagmiddag 22 januari om 15:00 uur in première in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Daarna volgt een tournee door het hele land.