Het standbeeld op de Noorderkade.
Het standbeeld op de Noorderkade. (Foto: Bert Muis)

Vernieuwd beeld voor Adriaen Anthonisz

Nieuws

ALKMAAR - AlkmaardersopdeKaart eert landmeter, vestingbouwkundige en oud-burgemeester Adriaen Anthonisz met een vernieuwd standbeeld op de Noorderkade naast de Ringersbrug. Het vernieuwde beeld is vrijdag 26 mei onthuld.

“Het oorspronkelijke standbeeld van Anthonisz uit de jaren negentig raakte in verval. Vermoedelijk hebben vandalen het naamplaatje in het kanaal gegooid en dus wist niemand wie het beeld representeerde”, vertelt Bart van Groen, geograaf en lid van AlkmaardersopdeKaart. Tijd om daar wat aan te doen, vond de stichting die bekende Alkmaarders letterlijk op de kaart zet. Anthonisz was landmeter en vestingbouwkundige. Het opmeten van de omtrek van de stad was nodig om een nieuwe verdedigingswal aan te kunnen leggen in 1573. Mede door de modernisering van Anthonisz moesten de Spanjaarden wel aanvallen aan de noordzijde van de stad. “Zo redde Anthonisz met zijn werk de stad van de Spanjaarden”, aldus Van Groen. Naast het vernieuwde standbeeld van beeldhouwer John Bier, is er ook een nieuwe kaart voor Anthonisz gemaakt en is het plantsoen rondom het beeld opgeknapt. 

Van Groen: “AlkmaardersopdeKaart is in 2010 opgericht als initiatief van Alkmaarse raadsleden met het idee om elk jaar een bekende Alkmaarder letterlijk op de kaart te zetten.” Op deze kaart staan bezienswaardigheden aangegeven die met deze persoon te maken hebben. Naast bekende Alkmaarders is er ook aandacht voor bijzondere gebeurtenissen, gebouwen of routes die worden uitgelicht door de stichting.