Afbeelding

Wandeling: Strijd om de vrijheid !

450 jaar geleden stonden Alkmaarders op de stadsmuren om de Spanjaarden te weerstaan. De Spaanse troepen hadden hun kampementen opgeslagen in de Oudorperpolder. Over de Munnikenweg en de Frieseweg trokken ze op naar de Friese Poort. Vanuit stellingen nabij Oudorp werden de muren van Alkmaar met zwaar geschut beschoten. Op maandagavond 5 juni a.s. gaan wij wandelen in deze omgeving. Gaat u mee?

Eeuwen eerder speelden die muren een andere rol. De Hollandse graven heersten over Kennemerland, maar de West-Friezen wilden zich niet onderwerpen aan hun gezag en vochten voor hun vrijheid. Alkmaar was een grensplaats met een belangrijke militaire functie. Door het stadsrecht dat Alkmaar in 1254 kreeg van de Hollandse graaf Willem II mocht het verdedigingswerken bouwen. Langs de weg naar West-Friesland, de Munnikenweg, werden door Floris V kastelen gebouwd. Uiteindelijk werden de West-Friezen in 1299 onderworpen, ze waren hun vrijheid kwijt. Uit recent archeologisch onderzoek zijn veel nieuwe feiten en inzichten over de kastelen naar voren gekomen.

De meren en waterwegen in de polder vormden een belangrijke verbinding tussen Alkmaar, Vroone en verder West-Friesland in. Door de inpoldering van de Schermer en de Heerhugowaard werd Alkmaar minder goed bereikbaar. Dit was de aanleiding voor de aanleg van de Hoornse vaart, zodat de boeren weer met hun waren naar de Alkmaarse markten konden komen.

De wandeling start maandag 5 juni om 19:00 uur ’s avonds vanaf basisschool de Zes Wielen, Munnikenweg 18. U hoeft geen lid te zijn van de Historische Vereniging en deelname is gratis. Bent u erbij?

Jan Nachbar en Otto Magel, gidsen HVA