Coalitie wil vooruitkijken en samen verder.
Coalitie wil vooruitkijken en samen verder. (Foto: Archief)

Nieuwe coalitie verder zonder COL

ALKMAAR – Maandagavond presenteerde de nieuwe coalitie onder leiding van fractievoorzitter Simone Meijnen van D66 het nieuwe coalitieakkoord ‘Vertrouwen in Alkmaar, verschil mag er zijn’.

Wie een presentatie verwachtte op inhoud kwam van een koude kermis thuis. De avond bestond vooral uit het uitspreken van dankbaarheid, trots en blijheid van de fractievoorzitters van de coalitiepartijen. Daarnaast werden de beoogde wethouders voorgesteld. Zo zal Christian Schouten optreden namens D66, Anjo van der Ven (OPA), Jasper Nieuwenhuizen (BAS), Christiaan Peetoom (VVD), Robert te Beest (CDA) en Arie Epskamp namens SPA. Robert te Beest, in maart nog ontslagen door zijn nieuwe coalitiepartners en nu opnieuw voorgedragen als wethouder voor het CDA, stond er met een dubbel gemoed. “Het was een lastige periode en ik kijk met een goed gemoed terug op de collega’s met wie ik de afgelopen acht maanden heb samengewerkt. Met de gemeenteraad wil ik de handen in elkaar steken en dankbaar vooruitgaan.” Over de nieuwe coalitie zei Meijnen: “Hoewel er werd gespeculeerd en geoordeeld over een rechtste coalitie is D66 ervan overtuigd dat wij een kleurrijke en progressieve coalitie hebben gevormd.” 

Centrale Ontvangstlocatie

Hoewel er inhoudelijk niet werd ingegaan op het coalitieakkoord bleek duidelijk dat een Centrale Ontvangstlocatie (COL), een voor D66 belangrijk standpunt, het coalitieakkoord niet haalde. Ondanks dat Meijnen in eerdere berichtgevingen aangaf te blijven bij het standpunt en daarop in te zetten tijdens onderhandelingen. Wel komt er een AZC aan de Robonsbosweg met een maximale bezetting van 450 personen. Een heikel punt voor coalitiepartners OPA en BAS.

Toch gaf fractievoorzitter Ben Bijl aan heel erg blij en een senang gevoel te hebben bij de nieuwe coalitie. “Van mijn onderste teen tot het bovenste van mijn kruin heb ik dat gevoel.” De onderhandelingen ervoer hij als erg positief. “Het akkoord is fantastisch. Er staat van alles in. Ik daag de oppositie uit er iets negatiefs van te vinden. Dat gaat ze vast niet lukken.” Zijn uitspraak zorgde voor bulderend gelach vanuit de zaal.

Samenwerken

De nieuwe coalitie wilde vooral niet achteruit kijken, maar vooruitgaan. Samenwerken, samen verder gaan, met respect, werd er veel gezegd. "We werken samen met andere partijen, voor en met onze inwoners,” zei John van der Rhee (VVD). "Dat is de belangrijkste boodschap: dat we samen blijven werken in het belang van de stad en dorpen.” Het is de vraag of de hoopvolle woorden van Van der Rhee de breuk die is ontstaan tussen de huidige coalitie en oppositie kan lijmen. Het was verkenner en formateur Bert Blase immers niet gelukt om tot een brede coalitie te komen met partijen vanuit het hele politieke spectrum en de verschillende partijen over hun ‘schaduw' heen te laten stappen.