Afbeelding

Driemaal is scheepsrecht

De familie Brüggemann had in de Langestraat twee kledingzaken, een herenmodezaak op nummer 31 en voor de dames was er op nummer 46 gelegenheid tot winkelen. De oorsprong van het bedrijf ligt in Hoorn waar Gerard Heinrich Brüggemann omstreeks 1850 vanuit Duitsland als marskramer was neergestreken. De familie was in het bezit van een familiewapen, maar dat is nooit als zodanig gebruikt en het is ook niet beschreven.

Toch is dat wapen op drie plaatsen in onze Langestraat aangebracht. Een nazaat van de vierde generatie heeft het wapen als logo in gebruik genomen en liet het aanbrengen in twee panden die hij in beheer heeft. In 1999 sloot de dameszaak en werd het pand aan Etos verhuurd. Toen Etos in 2014 verhuisde is de winkel aan Langestraat 46 gerenoveerd en werd in het ronde venster hoog in de voorgevel een gebrandschilderd raam met het familiewapen geplaatst. Aan de Langestraat 80 is het wapen door middel van een gevelsteen zichtbaar gemaakt.

In beide panden zijn tegenwoordig schoenenzaken gevestigd. De derde afbeelding is te vinden op tegel 36 in ‘The Walk of History’. Aangezien het familiewapen nergens is beschreven is uitleg over het uiterlijk moeilijk te duiden, maar er staan afbeeldingen op die terug te vinden zijn in heraldische naslagwerken.

De kleuren goud en azuur staan respectievelijk voor edelmoedigheid en loyaliteit en waarheid. Op het wapenschild een keper, twee diagonale stroken die lijken op een passer of de nok van een huis, dit staat voor hechtheid, steun en kracht. De bij onderin staat voor vlijt en het hoefijzer duidt op geluk. Dankzij de erven Brüggemann is de Langestraat enige bezienswaardige elementen rijker. Een prijzenswaardig wapenfeit.

Ans Hagenbeek, HVA