Afbeelding

Monumentenborden vervangen!

U kent ze vast wel, de bruine toeristische informatieborden die bevestigd zijn aan gevels van historische, monumentale en/of bijzondere gebouwen. Samen met de betreffende gemeente en andere partijen wil de ANWB oude en verweerde informatieborden vervangen.

Nederland hangen al meer dan 45 jaar circa 14.000 - 16.000 borden. De ANWB leverde deze informatieborden altijd in opdracht van een gemeente, vereniging of stichting. De informatieborden vertellen voorbijgangers meer over de historie van gebouwen, cultureel erfgoed of landschappen en dragen daarmee sterk bij aan de beleving van een stad of gebied. 


Omdat deze opdrachtgever als eigenaar verantwoordelijk is voor het beheer en onderhoud van het informatiebord, is er in het verleden nooit een registratie bijgehouden. 

Ook niet door de HVA. Dus de ANWB en de HVA weten dan ook niet precies waar de informatieborden hangen en in welke staat ze zijn.


De ANWB heeft daarvoor een gratis app 'ANWB Bord in Beeld' ontwikkeld voor iPhone-gebruikers en voor Android apparaten. Maar de HVA heeft dat nog niet. Toch willen we graag een complete database van deze borden opbouwen en daarbij hebben uw hulp nodig. Hoe werkt het? Maak met behulp van de ANWB app een foto van het bord, beantwoord de korte vragen en vervolgens komt alle informatie, ook de coördinaten, automatisch bij de ANWB terecht. Maar dus niet bij de HVA. Wel als je de foto met plaatsaanduiding mailt naar info@hvalkmaar.nl. 


Help de ANWB en de HVA met het lokaliseren van de welbekende bruine informatieborden! 


Henk de Kruik, secretaris HVA