Hans Tentije.
Hans Tentije. (Foto: Victor Schiferli)

Oeuvreprijs voor Hans Tentije

Nieuws

ALKMAAR - De Victoriefonds-oeuvreprijs 2023 is toegekend aan dichter Hans Tentije. De prijsuitreiking is zondag 10 september in de Remonstrantse Kerk aan het Fnidsten in Alkmaar.

Aan de prijs is een bedrag van 2.000 euro en een plastiek van Elly Baltus verbonden. De jury bestond uit: Jannita Monna, Thomas Möhlmann, Regula Maria Müller, Corien van Eyck van Heslinga, Jaap Velseboer, Sherwin Kirindongo, Peter Bolten en Sterre van Boxtel. De prijs werd voor het eerst in 2013 uitgereikt aan fotografe Ata Kando en is één van de cultuurprijzen van de Stichting Cultuurprijs regio Alkmaar. In 2017 ging de prijs naar biograaf en schrijver Jan van der Vegt, in 2019 naar acteur en regisseur Hans Man in ‘t Veld en in 2021 nam organist Pieter van Dijk de prijs in ontvangst.

Alles wat is geweest, is nog gaande

 Het oeuvre van Hans Tentije behoort volgens de jury tot de meest indrukwekkende Nederlandse poëzie. In 1975 verscheen zijn debuut ‘Alles is er’, een bundel die hij zelf typeerde als ‘een soort beelden uit een leven’. Zijn oeuvre bevat vandaag de dag meer dan twintig bundels. De poëzie van de dichter uit Alkmaar creëert de illusie dat alles wat geweest is, nog gaande is. Tegelijkertijd slaagt hij erin om in die helderheid een zekere onbestemdheid te creëren waardoor soms werkelijkheid, droom en verbeelding in elkaar overvloeien, wat tot bijzondere inzichten leidt. In 2020 verscheen de bundel ‘Nergens anders’ en zijn werk van 1994 tot 2010 is gebundeld tot ‘Nergens anders’.