Loterijlanden, gelegen ten noordwesten van Alkmaar.
Loterijlanden, gelegen ten noordwesten van Alkmaar. (Foto: via Natuurmonumenten)

Natuurmonumenten in actie voor gezonde natuur

Duurzaamheid

ALKMAAR/REGIO – In Nederland zorgt Natuurmonumenten voor meer dan 110.000 hectare natuur. Die natuur, en de natuurgebieden buiten het beheer van de organisatie, is ziek door vervuild water en verdroging. Daarom is Natuurmonumenten de petitie ‘Stop de watercrisis!’ gestart waarin zij de Provincies oproept om nú plannen te maken voor de toekomst van de natuur en ons water. De petitie is al meer dan 100.000 keer ondertekend.

Door Roxanne Borgman

Bijna al het water in de natuur in Nederland voldoet volgens Natuurmonumenten niet aan de Europese normen voor waterkwaliteit, vanwege schadelijke lozingen, te veel mest en bestrijdingsmiddelen die het water vervuilen. Ook in de regio Alkmaar is deze problematiek terug te zien bij de natuurgebieden Weidse Polders en Nijenburg, die onder beheer staan van Natuurmonumenten.

Vervuild water

Persvoorlichter Roos Kooiman laat weten dat het water in de Weidse Polders niet aan de normen voldoet. De Weidse Polders bestaat uit zo’n zes natuurgebieden tussen Bergen, Alkmaar en Egmond aan de Hoef: Loterijlanden, Broekertjes, Weide Nes, de Voert, Philisteinse Polder en Damlanderpolder. Het gaat om zo’n 85 hectare vervuild water. Daarnaast is het water in het Noord-Hollands Kanaal erg vuil. Dit blijkt uit een meetpunt voor de Kaderrichtlijn Water. Nog maar 1% van het water in Nederland voldoet volgens Natuurmonumenten aan deze richtlijn. In Nijenburg is geen meetpunt en hier is geen onderzoek naar gedaan. Toch zien de boswachters aan het doorzicht van het water en aan de waterplanten rond de natuurgebieden een duidelijk verschil met schoon water. “De vervuiling is slecht voor planten en dieren”, zo stelt Kooiman, “want water is de bouwsteen van onze natuur.”

Droogte

Vanwege de klimaatverandering is er steeds meer sprake van langdurige droogte met een droog voorjaar en droge zomers tot gevolg. Om de natuurgebieden toch van water te voorzien, wordt er water ingelaten uit de rivieren. Volgens Kooiman gebeurt dat nu op grote schaal. “Ook rondom Nijenburg is deze week water ingelaten. Hierdoor zien onze boswachters in Nijenburg en de Weidse Polders op dit moment gelukkig nog niet veel effect van de droogte. Dat is anders dan op de zandgronden in Noord-Holland en de rest van Nederland waar droogte juist een groot probleem is.”

Actie

Om te voorkomen dat het vervuilde water de natuurgebieden steeds verder blijft aantasten, roept Natuurmonumenten de Provincies middels een petitie op voor beter beleid en betere regels en wetten. Meer over de petitie via www.natuurmonumenten.nl/laatjestemhoren/landelijk/petitie.

Weide Nes, gelegen aan de Nesdijk bij Bergen.
Landgoed Nijenburg, Heiloo.