Afbeelding

Alkmaar, een Nederlandse stad

De eerste twee themawandelingen in 2023 braken alle records qua bezoekersaantallen met zo'n 150 wandelaars. In het kader van 450 jaar Alkmaars Ontzet kondigen we dan ook met zeer veel plezier onze derde themawandeling ‘Alkmaar, een Nederlandse stad’ aan. De gidsen schreven deze wandeling uit in het teken van verbondenheid, één van de vier kernwaarden die zijn gekoppeld aan de geboorte van Nederland in 1572.

Na de Alkmaarse Victorie ontstond langzamerhand een nieuwe staat, de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Geleidelijk raakten steden, regio’s en provincies steeds meer met elkaar verbonden. Ondertussen bezat Alkmaar een relevante marktfunctie in de regio en droeg serieus bij aan de landelijke economie. Later bracht de Franse tijd bracht eenheid in maatvoering en registratie van de bevolking. Het eeuwenoude transport over water, dat Alkmaar verbond met de regio, werd geleidelijk aan vervangen door transport over land. Vanuit hygiënisch oogpunt werden sommige waterwegen gedempt, omdat die een open riool bleken met bij herhaling terugkerende ziekten als pest en cholera tot gevolg. Nieuwe uitvindingen en technieken zoals de stoomboot en de trein, de post en de telefoon, brachten later de mogelijkheid tot sneller transport én: contact. Ooit won Alkmaar haar zelfstandigheid, maar verloor deze ook weer omdat ze werd opgenomen in een groter geheel: Nederland.

U bent van harte welkom om met ons mee te lopen tijdens deze boeiende wandeling op maandag 3 juli. We starten om 19.00 uur bij het beeld van Truitje Bosboom Toussaint aan de Wilhelminalaan. Inschrijven. Uw deelname is gratis en u hoeft geen lid te zijn. Tot maandag 3 juli!

 Kees Verlaan, Coördinator wandelingen HVA