Anne Koopen.
Anne Koopen. (Foto: Vincent de Vries)

'Ik was een gevaar voor mezelf'

Vervolg voorpagina


"Mijn ouders en zusje vonden mijn ziekteperiode heel moeilijk, maar ze zijn me altijd blijven steunen. Ik draag dit boek daarom ook aan hen op. Mijn moeder vond het mooi dat ik mijn verhaal zo heb opgeschreven, hoewel het voor haar ook moeilijk was om dit over haar eigen kind te lezen.''

Het gaat nu goed met Anne en ze werkt bij RCO De Hoofdzaak in Alkmaar als ervaringsdeskundige. ‘’Het is een organisatie voor en door mensen met psychische kwetsbaarheden. Alles op vrijwillige basis. Ik zit in het jongeren en volwassenen team en doe veel verschillende dingen. Ik geef gastlessen op scholen en bij instellingen. Verder geef ik lezingen over bijvoorbeeld mijn borderline, maar ook over eetstoornissen, drugs en alcohol. Ik heb cliënten van jong tot oud en vind het mooi en belangrijk werk waar ik veel energie uit haal.”

Goed einde

Waar Anne het meest trots op is, is het (goede) einde van het boek, wat zich in het jaar 2033 afspeelt. “Ik geloof in de Law of Attraction. In het laatste stuk laat ik Lief Mirakel los om haar met anderen te kunnen delen. Ik woon dan in Amsterdam samen met een lieve man en een dochtertje. Of ik nog een advies heb voor mensen in vergelijkbare situaties? Blijf erover praten! Delen is helen en het is nooit te laat om voor herstel te kiezen. Hoop is er altijd.”

Lief Mirakel, dagboek van een ‘borderliner’ is nu verkrijgbaar.