Het armoedebeleid werd door een meerderheid van de raad aangenomen.
Het armoedebeleid werd door een meerderheid van de raad aangenomen. (Foto: archief)

Geen geld voor middeninkomens armoedebeleid

Politiek

ALKMAAR – Om inwoners met een middeninkomen tot 150% van het sociaal minimum via het armoedebeleid te kunnen steunen, moet er structureel meer geld bijkomen. “We zijn niet ruim bezaaid”, zei wethouder Robert te Beest (CDA) van Armoedebeleid en schuldhulpverlening tijdens de gemeenteraadsvergadering van maandag 2 oktober. Volgens de wethouder ligt er met het armoedebeleid een stevig fundament voor de inkomens tot 120%.

De partijen SP, GroenLinks, PvdA en Partij voor de Dieren wilden dat het college zich zou aansluiten bij de landelijke trend. “De inflatie stijgt en de lonen blijven achter”, zei Erwin Bromlewe van GroenLinks. Landelijk wordt er 2 miljard extra uitgetrokken door het demissionaire kabinet voor bestaanszekerheid en de kamer wil er nog 4 miljard bij, zo stelde Bromlewe. “Dat zijn zaken die allemaal landelijk spelen. Er moet juist meer bij, we moeten vooruit, en dan doen we hier in Alkmaar een stap terug van 150% naar 120%.”

Rigo Wijdoogen van de SP vond dat het college weinig innovatie en lef toonde door het bij 120% te houden. “Mensen hebben en krijgen het moeilijk. Denk serieus na om een duidelijke stap voorwaarts te nemen om mensen te helpen.” Simone Meijnen van D66 vroeg zich af waar voorstanders het geld vandaan wilden halen om die 150% te dekken. Kivilcim Pinar (PvdD) had wel een idee: “Kunnen we niet beter al het geld voor de auto’s op de Bestevaerbrug in armoedebestrijding steken? Kies je prioriteiten.”

Studenten

Ook de hulp aan studenten die vanwege hun studentenstatus geen aanspraak kunnen maken op maatregelen uit het armoedebeleid, kon niet op steun rekenen. “Er zijn genoeg mogelijkheden voor studenten”, zei Tamara Vermeulen van de VVD. “Het is een keuze om iets wel te doen of niet. Ze krijgen studiefinanciering van het Rijk, dus waarom moeten we ze nog helpen? Ze kunnen een bijbaantje nemen. Heb ik ook gedaan. Ik werkte er zestig uur naast en heb mijn studie gewoon gehaald.” Bromlewe vond dit onbegrijpelijk. “Het is toch een fundamentele oneerlijkheid dat iedereen hier bij 120% recht heeft op regelingen van de gemeente, behalve studenten?”.

120% sociaal minimum

Wethouder Te Beest raadde de verhoging van 120 naar 150% en meer steun voor studenten af. “Wij gaan niet goed maken wat er landelijk aan de hand is. Dat is inkomenspolitiek en dat voeren we in de gemeente niet in. Wij moeten ons houden aan diverse wettelijke regelingen en uitspraken van rechtelijke instanties.” Structureel meer geld om mensen tot 150% van het sociaal minimum te ondersteunen, de werkende armen, zoals veel partijen ze noemen, is er niet. “We hebben een verantwoord goed beleid voor 120% van het sociaal minimum. We kunnen dat goed onderbouwen en het is financieel verantwoord. We zetten al meerjarig in op 120%, meerdere partijen hadden dat staan in hun verkiezingsprogramma. Ik weet dat er veel aan de hand is in de wereld, maar dat ligt niet alleen op het domein van armoedebeleid, maar op tal van domeinen die we niet afkopen door een verschil te maken op 150%.”

Het armoedebeleid werd aangenomen door een meerderheid van de raad zonder verhoging van het sociaal minimum en steun voor studenten.