Wethouder Jasper Nieuwenhuizen en kunstenares Su Tomesen plaatsen samen met basisschoolkinderen de eerste steen.
Wethouder Jasper Nieuwenhuizen en kunstenares Su Tomesen plaatsen samen met basisschoolkinderen de eerste steen. (Foto: Fer Korver)

Kunstzinnig speelparadijs met Hoef van Eden

Onderwijs

ALKMAAR – Het moet een paradijs worden dat een toekomstsvisie uitstraalt. Een toekomst waarin kinderen veilig kunnen spelen, omringd worden door de natuur en in aanraking komen met kunst. Dat wil kunstenaar Su Tomesen bereiken met haar kunstwerk Hoef van Eden. Vrijdag 6 oktober werd de eerste (lego)steen gelegd bij Campus de Hoef.

Door Roxanne Borgman

Aan wethouder Jasper Nieuwenhuizen (BAS) van Jeugd en Onderwijs de eer om de kruiwagen vol legobalken naar het schoolplein te brengen. De rood met groen en bruine legotorens versieren de balken van de overgangsbrug van het schoolplein naar de wadi. De groene en bruine kleuren doen denken aan mos en het rood dat daarboven prijkt heeft een Aziatische look. Precies haar bedoeling, stelt kunstenaar Su Tomesen, want haar inspiratie was De Waterlelievijver van schilder Claude Monet waarop een Japanse brug te zien is. “Ik fiets vaak langs Alkmaar, langs het water, dat inspireert mij”, vertelt Su, “en op een dag werd ik wakker, ik had net legomasters gekeken, en toen dacht ik: ik moet iets doen met lego! En zo kwam ik eigenlijk op dit idee.”


Wethouder Jasper Nieuwenhuizen arriveert met de kruiwagen vol legobalken. - Fer Korver

Legomasters

Samen met de eerste finalisten Lola, Jos en Martijn van Legomasters ging zij brainstormen over wat realistisch was. “Ik heb het ontwerp gemaakt, maar zij hebben verder meegedacht over de uitwerking. Vooral het technische gedeelte was belangrijk, want een dwarsbalk maken van lego om een brugleuning te maken, dat kon bijvoorbeeld niet.” Daarover kon projectontwikkelaar KUUK dan weer meedenken. Zij zorgden voor het hout van de brug en kunstwerk dat straks op de wadi komt te staan: een prieel op palen in Japanse stijl waar de kinderen kunnen vertoeven.


Dochter Lina van kunstenaar Su Tomesen helpt mee om de legobalken op de brug te plaatsen. - Fer Korver

Eerste legosteen

De palen op de wadi moeten nog geheel met lego worden versierd. Hiervoor worden tienduizenden tweedehands legostenen gebruikt. De leerlingen die straks naar Campus de Hoef gaan mochten samen met Su en wethouder Nieuwenhuizen de eerste legosteen leggen. “Ik ben heel blij dat ik dit mag realiseren”, vertelt Su. “Al een half jaar stond het leggen van deze eerste legosteen op de agenda; ik heb er echt naar uitgekeken. We gaan nu hard aan het werk om het Hoef van Eden verder af te maken. Er komen nog leuningen, een dak met vetplanten, anjers en vier bomen voor elk seizoen één: een kersenbloesem, appelboom en Oosterse amberboom met rode bladeren en een groenblijver voor de winter.” Wethouder Nieuwenhuizen vond het fantastisch dat er met lego werd gewerkt. “Het gebruik van lego maakt het meer dan kunst. Het is bouwen met elkaar, samen spelen door de seizoenen heen. Erg leuk bedacht.”


De eerste legosteen die wordt geplaatst. - Fer Korver

Beste resultaat

Op 1 november wordt Campus de Hoef officieel geopend. Of we dan al kunnen genieten van het Hoef van Eden? “Het beste resultaat zie je pas over 3 jaar”, vindt Su, “want dan zijn de bomen gegroeid en staan te bloemen in bloei.” Als het dan ook nog heeft geregend waardoor de wadi als een eiland met water wordt omsloten, dan is het plaatje volgens wethouder Nieuwenhuizen pas écht compleet.

Wethouder Jasper Nieuwenhuizen arriveert met de kruiwagen vol legobalken.
Dochter Lina van kunstenaar Su Tomesen helpt mee om de legobalken op de brug te plaatsen.
De eerste legosteen die wordt geplaatst.
Om de vier palen in z'n geheel met lego te bedekken, worden tienduizenden tweedehands legostenen gebruikt.