Koorstraat 30.
Koorstraat 30. (Foto: aangeleverd)

Puienprijs Alkmaar 2023: ‘Zakelijke panden historisch’

Nieuws

ALKMAAR - De nominaties voor de Puienprijs 2023 van de Historische Vereniging Alkmaar zijn bekend. De winnaars worden bekendgemaakt op de Puienprijsavond op woensdagavond 15 november om 20.00 uur in Wijkcentrum Overdie, Van Maerlantstraat 8 in Alkmaar. Eigenaren, exploitanten, architecten en aannemers van de genomineerde panden ontvangen een uitnodiging. Belangstellenden zijn van harte welkom en de toegang is gratis. Elke week wordt een categorie gepubliceerd. Deze week: ‘Zakelijke panden historisch’. 

In deze categorie konden vier fraaie restauraties of renovaties worden geselecteerd waarbij duidelijk sprake was van verbetering van historische- of ruimtelijke kwaliteit. 

• Koorstraat 30 (restaurant Mooij). Deze locatie die al eeuwen bekend staat als het Gulden Vlies heeft een grote restauratie/ renovatie ondergaan. Daarbij is het oorspronkelijke metselwerk weer zichtbaar gemaakt.


Koorstraat 30. - (Foto: aangeleverd)

 • Laat 16-18 (Any Time). In het pand van een vroegere smederij op de hoek van de Kitsteeg is al weer jaren coffeeshop Any Time gevestigd. Verleden jaar zijn de panden gerenoveerd en verduurzaamd en de kozijnen hebben een passende kleurstelling gekregen. 


Laat 16-18.(Foto: aangeleverd)

• Langestraat 10 (nu Art of Chocolat). Dit is één van de weinige panden aan de Langestraat met nog een historische pui. Pui en gevels zijn op fraaie en deskundige wijze gerestaureerd, waarbij de hoekdeur is teruggebracht. 


Langestraat 10. (Foto: aangeleverd)

• Vrouwenstraat 1 (‘t Stokpaardje). De voorgevel van dit restaurant is opnieuw gevoegd. Het pand heeft nieuw schilderwerk en de detonerende zonneschermpjes zijn verwijderd. In deze categorie ook een eervolle vermelding voor het PEN huisje aan het vernieuwde Spiegelplein in Oud Overdie. Het PEN huisje is ingebouwd in een eigentijdse glazen gevelwand.


Vrouwenstraat 1. (Foto: aangeleverd)