Een foto van de selectie uit oprichtingsjaar 1973 prijkt nog steeds op de muur in het clubhuis.
Een foto van de selectie uit oprichtingsjaar 1973 prijkt nog steeds op de muur in het clubhuis. (Foto: aangeleverd)

Vijftig jaar kameraadschap bij Alkmaarse Rugby Club

Sport

ALKMAAR – In 1973 zag de Alkmaarse Rugby Club het levenslicht. Woensdag 11 oktober is dat alweer 50 jaar geleden. Alle reden voor een feestje dus, maar ook de perfecte gelegenheid om terug te blikken en vooruit te kijken naar de toekomst. “Ik was 11 toen ik lid werd”, herinnert voorzitter Pook van Berkel zich. “Toen kreeg ik bondsnummer 3025. Nu, 37 jaar verder, telt Rugby Nederland bijna 90.000 leden. De Alkmaarse Rugby UFC telt zo’n 200 leden.

Door Roxanne Borgman

90.000 leden lijkt erg veel, zeker voor een kleine sport in Nederland, maar volgens Pook blijft het moeilijk om als rugbyclub complete eigen teams te vormen. “In mijn tijd moesten we samen met Den Helder en Schagen samenkomen om in mijn leeftijdscategorie een team te vormen. Nu kunnen we gelukkig stellen dat we op het niveau zitten waarbij we bijna alle teams zelf aan kunnen vullen. Het ledenaantal groeit, maar er mogen zeker meer leden bijkomen.”

Rugby wint terrein

Pook is trots dat rugby aan terrein wint in Nederland. “Er is promotie op de Nederlandse televisie voor het WK-rugby en het Nederlandse team is behoorlijk goed bezig.” Ook startte 15 jaar geleden de Rugbyacademie met topopleidingen op scholen, waar ook het Alkmaarse Willem Bleau aan meedoet. “Ons veld zit tegenover de school, dus als er leerlingen zijn die die opleiding volgen, dan komen ze vier dagen in de week bij ons trainen en gaan ze daarna naar school.” De jongeren die het programma doorlopen spelen later op hoog niveau, ook in het buitenland. “Wij spelen niet in de hoogste klassen, dus veel van de jongeren die wij opleiden gaan naar Castricum waar ze wel in de hogere klasse spelen, maar wij plukken er alsnog de vruchten van, want die jongeren gaan hogerop en komen soms later bij ons terug om hun know-how te delen en onze selectie weer beter te maken. Dit geeft een goed cachet mee aan ons eerste team.”


Eerste team Alkmaarse Rugby Club. Rugby wint steeds meer aan terrein in Nederland. - aangeleverd

Groei

De komende vijftig jaar, als Pook dat nog mag meemaken, hoopt hij de club in de breedte te zien groeien. “We spelen nu in de derde klasse met onze teams en we hopen in de toekomst de top weer te bereiken, dat we in de eerste klasse gaan spelen. Ook hoop ik dat ons damesteam mag groeien.” Zo’n 15 jaar geleden werd er een damesteam opgericht, maar deze is volgens Pook dusdanig dun bezaaid, dan ze samen met Hoorn en Schagen het team De Foeste Moiden vormen. “Ik vrees dat het een utopie is dat ons damesteam echt gaat groeien, maar ik kan het mis hebben. We zijn een betrokken en kleine club waar iedereen welkom is, dus we hopen echt meer meisjes en vrouwen aan te trekken. We zien ook dat dit de cultuur binnen onze groep goed doet en dat vrouwen een positieve invloed hebben, dus ik wil hen vooral aansporen eens bij ons te komen kijken.”


Huidige selectie dames. Alkmaarse Rugby Club ziet het aantal dames bij de club graag groeien. - aangeleverd

Hecht en betrokken

De Alkmaarse Rugby Club is echt een gezinsvereniging, stelt Pook, en dat wil de club ook blijven uitdragen. “Onze kernwaarden zijn respect, discipline en kameraadschap, en we hebben gezien dat dit zorgt voor hechte vriendschappen binnen onze vereniging. We zien nog regelmatig oud-leden, die ook contact blijven houden met elkaar. Zo hecht en betrokken zijn wij dus bij onze club.”

Jubileumviering

Met de jubileumviering pakken ze flink uit bij de Alkmaarse Rugby Club. “We verwachten dat er zo’n 350 mensen komen tijdens de lange weekendviering van vrijdag 13 tot en met zondag 15 oktober. Iedereen is welkom.” Er wordt gefeest en gegeten, maar ook gespeeld en gekeken. “We laten geïnteresseerden kennismaken met onze (jeugd)teams en natuurlijk kijken we ook naar de kwartfinales van het WK-rugby.” Iedereen is welkom om aan te sluiten bij de feestelijkheden aan de Robonsbosweg 6, maar aanmelden is wel gewenst. Dit kan via tinyurl.com/50jaaralkmaarserugbyclub, waar ook het hele programma te vinden is.

Huidige selectie dames. Alkmaarse Rugby Club ziet het aantal dames bij de club graag groeien.
Eerste team Alkmaarse Rugby Club. Rugby wint steeds meer aan terrein in Nederland.